ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χτύπησαν καμπανάκια για καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση

Αφιερωμένη στην καρδιακή ανεπάρκεια και στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της είναι πανευρωπαϊκά η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές, αλλά και μια από τις κύριες αιτίες απώλειας της ποιότητας ζωής. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια δε γνωρίζει πολλά στοιχεία για την πάθησή του, την υγιεινοδιαιτητική συμπεριφορά και την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και που θα έπρεπε να ακολουθεί. Ταυτόχρονα, η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, που ταλαιπωρεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια Έλληνες.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και δράσεις σε έξι μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, στο πλαίσιο της εβδομάδας ενημέρωσης για την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης.
Έχοντας ως κεντρική θέση ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, αύριο Παρασκευή, ένα από τα περίπτερα της ΕΚΕ θα βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων, στην πλατεία Πύρρου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Οι ομάδες εργασίας καρδιακής ανεπάρκειας και υπέρτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και γιατροί των δύο νοσοκομείων της πόλης, μέλη της ΕΚΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα ενημερώνουν τους πολίτες για την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση, ενώ θα τους δίνεται να συμπληρώνουν συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο γνώσεων για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Ως το πιο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σήμερα χαρακτήρισε την καρδιακή ανεπάρκεια ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιάννης Γουδέβενος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στη χώρα μας, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς. Και στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
«Είναι μια ασθένεια με υψηλή θνητότητα, μεγάλη συχνότητα, κακή ποιότητα ζωής και οικονομικό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το εύρος της αντιμετώπισης της κυμαίνεται από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μέχρι τη τοποθέτηση μηχανικών συσκευών υποβοήθησης και οριστική θεραπεία είναι μόνο η μεταμόσχευση καρδιάς. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα κέντρο μεταμόσχευσης καρδιάς και οι ασθενείς πεθαίνουν στη λίστα αναμονής», σημείωσε.
Μια μεγάλη επιδημία χαρακτήρισε την καρδιακή ανεπάρκεια η αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας και υπεύθυνη του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Κατερίνα Νάκα, η οποία τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προλαμβάνεται, καθώς, εκτός από τους ίδιους τους ασθενείς, επιβαρύνει και τις οικογένειές τους, αλλά και τα συστήματα υγείας με συχνές και μεγάλης διάρκειας νοσηλείες.
Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς κάνουν λόγο για αύξηση των περιστατικών καρδιακής ανεπάρκειας, λόγω κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και της αρτηριακής υπέρτασης. Ωστόσο, με δεδομένο πως παρατηρείται μείωση της στεφανιαίας νόσου που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχει η ελπίδα πως η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. «Η ευαισθητοποίηση είναι σημαντικός παράγοντας», τόνισε η κ. Νάκα, η οποία θέλησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, λέγοντας πως είναι σημαντικό το ότι έχουμε μείωση των καπνιστών, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, αλλά και αλλαγή της κίνησης στις πόλεις, λόγω των πεζοδρόμων.

Σχετικά άρθρα

«Για μια Ζωή χωρίς Κάπνισμα» από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Με γιαννιώτικη συμβολή το Μουσείο Καρδιολογίας

Δράση ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια