ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Δέσμευση Μπέγκα για νέα έργα 15 εκατ. ευρώ

Τη δέσμευση ολοκλήρωσης των υποδομών στις περιοχές επέκτασης του Σχεδίου Πόλης, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί η δημοτική αρχή, ανέλαβε για τη νέα δημοτική περίοδο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Η δέσμευση προέκυψε κατά την παρουσία του Θ. Μπέγκα στην εκκίνηση δύο νέων εργολαβιών, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, όπου βρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας και Έργων Γιάννης Λιόντος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ντίνα Μπακόλα και Γωγώ Γιώτη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νεοχωρόπουλου Αρσένης Κάτσενος καθώς και τοπικοί Σύμβουλοι, αλλά και κάτοικοι από την περιοχή.
Η επέκταση του σχεδίου πόλης για περιοχές όπως Λασπότοπος, Βοτανικός, Βρυσούλα, Νέα Ζωή, Δροσιά-Πεντέλη, Καλλιθέα-Αγία Τριάδα, Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Κιάφα-Συρράκο, Καρδαμίτσια, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Κατσικά, Λόφος Βελισσαρίου και Πεδινή, δε συνδυάστηκε με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να είναι μια πόλη βιώσιμη για τους χιλιάδες κατοίκους των περιοχών αυτών και ποτέ ο δήμος Ιωαννιτών δεν είχε «επιστρέψει» στο παρελθόν με έργα, την εισφορά σε χρήμα που εισέπραττε από τους δημότες.
Αν και στις συγκεκριμένες περιοχές υλοποιήθηκαν ή εξελίσσονται δώδεκα εργολαβίες 6,5 εκατ. ευρώ κατά τη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής, οι ελλείψεις βασικών υποδομών για δεκαετίες είναι τέτοιες που δεν αρκούν τα έργα που υλοποιούνται για να «επουλώσουν» πληγές δεκαετιών και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Σε δηλώσεις του, ο Θανάσης Μανταλόβας έκανε γνωστό πως τα χρήματα, που εισέπραξε ο δήμος Ιωαννιτών από το 2014 έως το τέλος του 2018 από εισφορές των κατοίκων, είναι 2 εκατ. ευρώ. «Σίγουρα αυτά τα χρήματα ήταν πολύ λίγα για να καλύψουμε ένα μέρος των τεράστιων αναγκών. Γι’ αυτό ως δημοτική αρχή κάναμε την πολιτική επιλογή να επιστρέψουμε πολλαπλάσια χρήματα μέσα από έργα για όλες αυτές τις περιοχές. Στο διάστημα των 4,5 χρόνων δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε δώδεκα εργολαβίες προϋπολογισμού 6.5 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της επέκτασης του σχεδίου πόλης. Σήμερα με την παρουσία μας στο Κάτω Νεοχωρόπουλο σηματοδοτούμε την εκκίνηση δύο ακόμη πολύ σημαντικών εργολαβιών προϋπολογισμού 1,6 εκ ευρώ», είπε.
Την προσωπική δέσμευση του δημάρχου για την ολοκλήρωση των υποδομών στη νέα δημοτική περίοδο μετέφερε στα ΜΜΕ, λόγω των περιορισμών εμφανίσεων όσων είναι υποψήφιοι, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.
«Θέλω εκ μέρους της δημοτικής αρχής και του δημάρχου μας Θωμά Μπέγκα να αναλάβουμε μία δέσμευση για την επόμενη θητεία: τα χρήματα, που ως δημοτική αρχή βρήκαμε με κόπους την προηγούμενη δημοτική περίοδο, δεσμευόμαστε ότι θα τα πολλαπλασιάσουμε μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που ήδη το έχουμε επεξεργαστεί και δεσμευόμαστε απέναντι σε χιλιάδες πολίτες ότι θα το υλοποιήσουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, η δημοτική αρχή έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ για την επόμενη θητεία για τις περιοχές της επέκτασης του σχεδίου πόλης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πέντε «πηγές»: από τις εισφορές των κατοίκων σε χρήμα, από ίδιους πόρους του δήμου, από πόρους του ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά -αν χρειαστεί- και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Είναι σίγουρο πως αυτό το πρόγραμμα των 15 εκατ. ευρώ, με αναλογία 60% για την πόλη και 40% για τα δημοτικά διαμερίσματα, θα κλείσει στο σύνολο του τις αναγκαίες υποδομές σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε ο Θ. Μανταλόβας, κάνοντας γνωστό πως το πρόγραμμα έργων θα αφορά απαλλοτριώσεις, διανοίξεις δρόμων, κατασκευή δικτύων για όμβρια, οδοστρωσία, πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμό.
Απαντώντας στην ρητορική όσων χαρακτηρίζουν προεκλογικά τα έργα, ο κ. Μανταλόβας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν προεκλογικά έργα, υπάρχουν προεκλογικές υποσχέσεις».
«Τα έργα που αναφερόμαστε, υλοποιούνται, έχουν διασφαλισμένους πόρους και εγκατεστημένες εργολαβίες. Κι αυτό που σίγουρα θα μείνει με αυτή τη δημοτική αρχή στη σημερινή και στην επόμενη δημοτική θητεία, είναι έργα χρήσιμα για τους πολίτες», τόνισε και κατέληξε: «Τα προηγούμενα 4,5 χρόνια κάναμε πολλά για να βελτιώσουμε τις συνθήκες που διαβιούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Με πολιτική ευασθησία αλλά κυρίως με πολιτική εντιμότητα, διαχειριστήκαμε τις εισφορές των συμπολιτών μας. Δεσμευόμαστε ότι στην επόμενη θητεία θα κάνουμε ακόμα περισσότερα και, με ένα πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ, αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες θα ολοκληρωθούν στο σύνολο τους».

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών