ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άνοιξε το σεντούκι των παροχών ο Αλ. Τσίπρας

Εσπευσμένα και υπό την πίεση των γεγονότων, ενδεχομένως και των αρνητικών δημοσκοπήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανακοινώσει χθες το πακέτο παροχών, αποδεικνύοντας πως δεν ήταν η πρόταση μομφής κατά του Π. Πολάκη, που ο ίδιος μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, ο λόγος αναβολής της επίσκεψής του στα Γιάννενα.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει το σεντούκι των παροχών τρεις βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά, έτσι ώστε ακόμη κι αν ηττηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, η διαφορά να είναι διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη ενόψει των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο. Βέβαια, το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρκέστηκε να μοιράσει απλά το υπερπλεόνασμα για το 2019, αλλά θα δώσει χρήματα εδώ και τώρα με πληρωμή 13ης σύνταξης εντός του μήνα, φούντωσε τα σενάρια για εκλογές μέσα στον Ιούνιο.
Αναμφίβολα, πάντως, από τον χρόνο και τον τρόπο, που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακοίνωση των παροχών, το πακέτο μέτρων είναι ιδιαίτερα γενναίο και πιάνει κυρίως τη μεσαία τάξη που είχε χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια εντός του έτους, αλλά και πολλά ακόμη μέτρα εντός του 2020.
Και όλα αυτά προφανώς θα έχουν αντίκρισμα στην κάλπη, αν δεν υπάρχει κάποιο «ατύχημα» για την κυβέρνηση με το αφορολόγητο όριο, καθώς μια μείωση κατά 3.000 ευρώ θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου έως 650 ευρώ.

Τα μέτρα

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%), καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%.
Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, η αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές και η επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.
Για το 2020, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων, το οποίο προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια σκληρής προσαρμογής, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την εξασφάλιση της φτηνότερης πρόσβασης στις αγορές χρήματος από ποτέ, όπως είπε, και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την υπέρβαση, όχι μόνο την επίτευξη, των ετήσιων στόχων.
«Ωστόσο», είπε, «υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας στην καθημερινότητα του», για να υπογραμμίσει ότι «τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους».

Σχετικά άρθρα

Αλλαγή σελίδας, με πολλές μάχες μπροστά

«Ήρθα για να μείνω», δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης

«Αρχηγική εμφάνιση» με οξύ αντιπολιτευτικό λόγο