ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μένει Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας

«Θύμα» των πολιτικών εξελίξεων έπεσε η προγραμματισμένη για σήμερα περιοδεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα.

Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και η μετατροπή της σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οδήγησαν σε ακύρωση της περιοδείας και της ομιλίας του πρωθυπουργού. Αν και η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ανατρέψει το πρόγραμμά του, θέλοντας να έχει επαρκή χρόνο προετοιμασίας.
Η ακύρωση της επίσκεψης ήταν ένα πιθανό σενάριο από το πρωί, αν και εκτίμηση των τοπικών βουλευτών ήταν πως, ακόμη και αν ο Κ. Μητσοτάκης έκανε πράξη την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, αυτό δε θα επηρέαζε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τουλάχιστον ως προς την προγραμματισμένη για το απόγευμα ομιλία του. Γι’ αυτό και χθες το μεσημέρι υπήρξε συνέντευξη-κάλεσμα στην ομιλία από το μέλος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χρήστο Μαντά.

Με συνένωση δυνάμεων στις ευρωεκλογές

Η συνέντευξη τύπου, ωστόσο, δεν αφορούσε μόνο την ακυρωθείσα τελικά επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά συμπεριελάμβανε και την ανακοίνωση των πρώτων 67 ονομάτων, που συμμετέχουν στην εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στον νομό Ιωαννίνων.
Ο Χρ. Μαντάς χαρακτήρισε κρίσιμη τη μάχη για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία ενώνοντας δυνάμεις και συγκροτώντας το δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
«Προσερχόμαστε στις ευρωεκλογές της 26ης Μάη του 2016 με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Δε γυρίζουμε πίσω. Αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών. Η χώρα μας ο λαός μας η Ευρώπη βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η χώρα μας άντεξε στα δύσκολα. Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια», τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε πλήρη συνείδηση των πληγών που άφησε η κρίση και των δυσκολιών , που βασανίζουν τον λαό μας. Όμως παλεύουμε από την πλευρά της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των ελίτ. Παλεύουμε μαζί με την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη για να μη γυρίσουμε στις σκοτεινές μέρες. Ενάντια στην ακροδεξιά τον νεοφιλελευθερισμό και τις εθνικιστικές αναδιπλώσεις».
Παρών στη συνέντευξη ήταν και δύο μέλη της εκλογικής επιτροπής Ιωαννίνων, η Βάσω Ζδράβου, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο οποίος συμμετέχει ως κομματικά ανένταχτος.
Μιλώντας για την κρισιμότητα των εκλογών, ο κ. Γρίβας ανέφερε πως «θα κρίνουν κατά πόσο θα τεθεί ένας φραγμός στην άνοδο ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων οι οποίες εχθρεύονται την ενωμένη Ευρώπη και συνάμα κατά πόσο θα προχωρήσει ένας ώριμος αναπροσανατολισμός των οικονομικών και άλλων πολιτικών που εξέθρεψαν μια τέτοια επικίνδυνη άνοδο».
«Και στη χώρα μας, επομένως, σημασία έχει να βγει στις ευρωεκλογές όσο γίνεται ισχυρότερος ο πόλος, που μάχεται τον εθνικισμό και προτάσσει πολιτικές ειρήνης, αλληλεγγύης και ανάπτυξης προς όφελος όλων των πληθυσμών της Ευρώπης, γηγενών και μεταναστών. Αξίζει να συστρατευθούμε για να επαναπροσδιορίσουμε με όρους κυβερνησιμότητας την αριστερή πρόταση. Όταν είμαστε δυνατοί, μπορούμε να οδηγήσουμε σε ανατροπές του νεοφιλελεύθερου πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας: «Οι “αντίπαλοί” μας κινούνται και πέρα από το φάσμα του πολιτικά ανεκτού. Ο φόβος ενός Ευρωκοινοβουλίου που ψηφίζει εις βάρος των αυτονόητων δικαιωμάτων της ισότητας των φύλων, υπέρ της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης, υπέρ του ελέγχου και της πρόσβασης στα απόρρητα προσωπικά μας δεδομένα, εις βάρος του διαφορετικού, είναι προ των πυλών. Συστράτευση λοιπόν, με σεβασμό στην διαφορετικότητα και στις επιμέρους προσεγγίσεις. Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία φιλοδόξει να είναι η απάντηση σε αυτή την αναγκαιότητα. Γιατί οι προτάσεις, οι απαντήσεις και οι ανατροπές είναι στο χέρι μας».

41+26 στην εκλογική επιτροπή των Ιωαννίνων

Στην εκλογική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του νομού Ιωαννίνων συμμετέχουν συνολικά 67 άτομα, εκ των οποίων 41 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και 26 ανένταχτοι.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι: Ανδρούτσος Σωτήρης, Βενέτης Κώστας, Γαλανάκη Άννα, Γαρούφης Αχιλλέας, Δημητριάδης Σάββας, Ζδράβου Βασιλική, Ζήνδρος Βασίλης, Κάλτσας Κώστας, Κάλτσας Μάκης, Καρακώστας Χρήστος, Κολιάκης Ελευθέριος, Κόλια Ελένη, Κολοκούρη Ελένη, Κούκου Άννα, Λάππας Κώστας, Μαντάς Χρήστος, Μάγκας Σπύρος, Μάκης Γιώργος, Μακόπουλος Μπάμπης, Μαρέτης Ανδρέας, Μασσαλάς Κώστας, Μότσιος Γιάννης, Μπαλακέρας Αλέκος, Μπασιούκας Κώστας, Μπραχαντίνη Πίτσα, Μωραΐτης Κώστας, Νούσης Στέφανος, Νούσης Γιώργος, Ντάφλος Νικος, Ντάφης Βασίλης, Παπαϊωάννου Λάκης, Παύλου Σπύρος, Ρίζος Βασίλης, Σουλιώτης Δημήτρης, Τζιάλλας Δημήτρης, Σιβροπούλου Ειρήνη, Σπέγγος Αρης, Τζαβάρας Θεόδωρος, Τσουκάτος Δημόκριτος, Τσίνος Βασίλης και Φίλιος Φίλιππας.
Ως ανένταχτοι συμμετέχουν οι: Αδάμος Γιώργος, Αυδίκος Χρήστος, Βασιλείου Βασίλης, Βασιλείου Τάσος, Βούζας Χρυσόστομος, Ευαγγέλου Άγγελος, Ζαγορίσιος Τάκης, Θεοχάρης Βασίλης, Θεοδωράκης Βασίλης, Καλφακάκου Βίκυ, Κασκάνης Δημήτρης, Κονταξής Γιώργος, Κίτσιος Βαγγέλης, Λάκκας Νίκος, Μακρίδης Γιώργος, Μπαλτογιάννη Κούλα, Μπορομήτρου Μαρία, Νάτσικα Λαμπρινή, Νίνης Δημήτρης, Πάντας Γιώργος, Πλατής Κώστας, Ράπτης Αλέκος, Σκοπούλης Γιάννης, Τασιούλας Ιωάννης, Φωτόπουλος Ανδρέας και Φαρμάκης Αλέκος.

Σχετικά άρθρα

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας

Η ζωή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα