ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από τον Σεπτέμβριο ο νέος αξονικός τομογράφος

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ο νέος, υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος 64 τομών, που σε συνδυασμό με τη λειτουργία του υπάρχοντος, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου αναμονής.

Το ΠΓΝΙ διαθέτει σήμερα έναν αξονικό τομογράφο 16 ετών, με αποτέλεσμα η συντήρησή του να είναι δύσκολη και η κατασκευάστρια εταιρία να μην μπορεί να εγγυηθεί την κάλυψη πιθανών βλαβών.

Έτσι, η προσπάθεια απόκτησης ενός νέου αξονικού τομογράφου ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια περίπου. Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες ημέρες, υπογράφηκε η προγραμματική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας και των προμηθευτριών εταιριών για την αγορά 19 νέων αξονικών τομογράφων. Πέντε από αυτούς, ένας εκ των οποίων θα λειτουργήσει στο ΠΓΝΙ, είναι 64 τομών.

Η προμήθεια, ύψους 830.000 ευρώ, θα γίνει από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου και θα αποπληρωθεί σε βάθος πέντε ετών, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Βασίλη Τσίκαρη.

«Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε τελική φάση, έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι και μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, βαίνουμε προς την υπογραφή συμβάσεων και ευελπιστούμε πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα τοποθετηθεί. Επειδή, ωστόσο, μεσολαβεί το καλοκαίρι, για να είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, θεωρώ πως από Σεπτέμβρη θα τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.

Αυτό που, επίσης, απασχόλησε το νοσοκομείο είναι αν θα διατηρήσει σε λειτουργία και τον υφιστάμενο αξονικό τομογράφο, κάτι που αποφασίστηκε να γίνει, για όσο καιρό μπορέσει να προσφέρει ακόμη τις υπηρεσίες του.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον διοικητή, να δοθεί διέξοδος σε μια σειρά νέες δυνατότητες και υπηρεσίες υγείας, που σχεδιάζει να αναπτύξει νοσοκομείο, όπως το Διατομεακό Κέντρο Διαχείρισης Εγκεφαλικών (Stroke Center) και σύγχρονες τεχνικές που σχεδιάζει το Εργαστήριο Ακτινολογίας. «Άρα θέλουμε και τα δύο όργανα -στον βαθμό που μπορούμε- να τα έχουμε εν ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξηγήσεις για τους 27

Στο μεταξύ, σε δυσχερή θέση βρίσκονται 27 εργαζόμενοι του ΠΓΝΙ, που προσελήφθησαν μέσω προγράμματος του ΟΕΑΔ για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν μεν αλλά διαπιστώθηκε ότι τα νοσοκομεία, ως οργανισμοί που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, δεν έπρεπε να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλέψουν για έναν χρόνο, αλλά να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για ακόμη έναν, όπως το πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα. Παράλληλα, όμως, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ, δεδομένου ότι άπαντες οι προσληφθέντες είναι άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση, έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι σε αυτή την ηλικία και αντιμέτωποι με την ανεργία, καθόσον χάνονται τα μόρια της μακροχρόνιας ανεργίας, είναι αδύνατον να ενταχθούν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ, τα οποία έχουν παραταθεί κατά ένα έτος ή ακόμα και στις προκηρύξεις που εκκρεμούν για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επιπλέον, εξαιτίας της αδυναμίας ανανέωσης των συμβάσεων τους, χάνουν και την τελευταία τους ευκαιρία λόγω και του ορίου ηλικίας, να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίκαρης σημείωσε ότι αφενός η απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα ήταν του ΟΑΕΔ και αφετέρου, ακόμη και αν μπορούσε, για την ανανέωση των συμβάσεων θα έπρεπε να εγκριθεί νέο κονδύλι.

«Από τον ΟΑΕΔ εγκρίθηκαν 160.000 για να καλυφθούν 27 άτομα για ένα χρόνο. Είχαμε προσλάβει 20 άτομα και με το συγκεκριμένο κονδύλιο πιθανά να ανανεώναμε τις επτά θέσεις. Έχουμε ενημερώσει και την ηγεσία του υπουργείου και της ΥΠΕ και τον ΟΑΕΔ, με σχετικά έγγραφα. Εμείς θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους, καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Ενδεχομένως και από τη δική τους πλευρά να ήταν λάθος ότι δεν μπήκαν στην πλατφόρμα του λοιπού επικουρικού προσωπικού, ώστε να μπορούν να προσληφθούν από εκεί», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση

Κοπή πίτας και εγκαίνια