ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βήμα-βήμα για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής

Στην τρίτη προκήρυξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της περιφέρειας Ηπείρου για επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης υποβάλλει ο δήμος Ιωαννιτών το αίτημα για χρηματοδότηση της ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής, με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ.

Μετά την παραλαβή της μελέτης που εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, πριν από έναν μήνα περίπου, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πρότασης με τίτλο: «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή Μάτσικας».

Πρόκειται για τη βελτίωση και αναβάθμιση του παραλίμνιου δρόμου από τον Μάτσικα μέχρι την είσοδο του Περάματος, με την κατασκευή περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής.

Το έργο εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που αφορά την ανάπλαση του συνόλου της παραλίμνιας περιοχής και έχει ως βασικούς στόχους την επίτευξη ελεύθερης πρόσβασης και δυνατότητας προσέγγισης του υδάτινου στοιχείου της λίμνης, τη δημιουργία μιας διαδρομής παράλληλης με το όριο της λίμνης, περιπατητικής και ποδηλατικής, αναπλάθοντας και αποκαθιστώντας παράλληλα ένα υγιές, καθαρό, φιλικό και κυρίως προσβάσιμο τοπίο εκατέρωθεν αυτής, καθώς και την επαναφορά της φυσικής όχθης, όπου αυτό ήταν εφικτό,

Στόχο αποτελεί επίσης η άμεση διασύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης με την ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Περάματος, με τη δημιουργία της διαδρομής και προωθώντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, φιλικούς προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα, το έργο αφορά τέσσερα υποέργα. Το κύριο υποέργο με τίτλο «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή Μάτσικας», που έχει προϋπολογισμό 3.800.000 ευρώ, και τα υποέργα «Αποζημιώσεις Πράξης αναλογισμού» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ, «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 83.840 ευρώ, και «Μετατόπιση δικτύων αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 16.160 ευρώ.

Ο μη συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός του υποέργου, που αφορά τις απαλλοτριώσεις, προτείνεται για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Προς εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου

Ο πρώτος δήμος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Βίνη, που αναθέτει την εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, είναι ο δήμος Ιωαννιτών.

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια είναι αυτά με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση ενός δήμου, ενώ εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.

Εισηγούμενος την ανάθεση της μελέτης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Βίνης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία, στην οποία περιλαμβάνονται η προεκτίμηση των αμοιβών, που αφορούν την ανασύνταξη της μελέτης των παλιών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Καποδιστριακών δήμων, η μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και η μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, συμπεριλαμβανομένου και της τυχόν οριοθέτησης ρεμάτων.  Το κόστος προεκτιμάται σε 450.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας