ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόκληση για τους δήμους η κυκλική οικονομία

Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στην υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ήπειρο, ενώ με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, από τους επόμενους κιόλας μήνες οι δήμοι θα βρεθούν μπροστά σε σημαντικές αλλαγές.

Σκοπός είναι οι δήμοι όχι μόνο να αυξήσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης, που σήμερα είναι χαμηλά, αλλά και να έχουν έσοδα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, επανάχρησης ή και πώλησης των υλικών.

Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού αλλά και τοπικά, αναλύθηκε διεξοδικά στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με ομιλητές τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Βαγγέλη Καπετάνιο, τον καθηγητή του ΕΜΠ Ανδρέα Ανδρεαδάκη και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρη Πολιτόπουλο.

Στον χαιρετισμό του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας σημείωσε πως στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για το θέμα αυτό, αλλά και η «επιστροφή» της διαχείρισης στους δήμους και τους ΦΟΔΣΑ.

Ο κ. Καπετάνιος από την πλευρά του αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και την Ήπειρο, σημειώνοντας πως από το ΕΣΠΑ διατίθενται συνολικά 988 εκ. ευρώ, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις συνολικού ύψους 972 εκ. ευρώ, ενώ οι εντάξεις ανέρχονται σε 373 εκ. ευρώ, ποσοστό 37,7%.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση των σύμμεικτων υλικών, βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, προχωρούν οι διαδικασίες για επέκταση και αναβάθμιση των ΧΥΤΥ, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες στην κατασκευή των ΣΜΑ και σε υποδομές βιοαποβλήτων.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τα Τοπικά Σχέδια των δήμων, δεν προχωρούν. Δεν έχουμε σημαντική πρόοδο και ώριμες μελέτες. Ακούμε πολλές φορές από τους δήμους να ζητούν να ανοίξουν προσκλήσεις, αλλά για να προχωρήσουμε στις προσκλήσεις, πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι έτοιμος να έρθει», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Να τρέξουν οι δήμοι να καταθέσουν μελέτες και θα υπάρχει η υποστήριξη από το υπουργείο», σημείωσε.

Ανακύκλωση με στόχους

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναμένεται να υπάρξουν πρότυπες συμβάσεις για τη συνεργασία των δήμων με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ θα τίθενται συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση. Οι δήμοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να σχεδιάσουν την ανακύκλωση, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με στόχους και δράσεις για την επόμενη εξαετία.

Βασική αλλαγή είναι ότι θα μιλάμε για τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης (μέταλλα, πλαστικά, χαρτί, γυαλί), με τρόπο που θα επιλέξει ο κάθε δήμος, αλλά και η δυνατότητα του δήμου να διαχειριστεί τα ανακυκλώσιμα ο ίδιος αποκλειστικά ή με τη συνεργασία ιδιώτη ή ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πάντως, σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα συλλέγονται και θα διασταυρώνονται όλα τα στοιχεία από τους παραγωγούς, τους δήμους και τα συστήματα ανακύκλωσης, με στόχο να καταγράφεται η ανακύκλωση και όπου χρειάζεται να υπάρχουν παρεμβάσεις και λύσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, αλλά και εκπρόσωποι από την δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα», την περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» και τη «Δημοτική Συνεργασία» του δήμου Ζίτσας.

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών

Αίτημα σύγκλησης του περιφερειακού συμβουλίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια