ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τον Φλεβάρη του 2020 θα αποκαλυφθεί η γέφυρα Πλάκας

Καλυμμένο με το μεταλλικό κέλυφος αρκετούς μήνες μετά την αναστήλωσή του θα παραμείνει το γεφύρι της Πλάκας, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη στον χώρο του εργοταξίου της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και της πρώην υπουργού Πολιτισμού και υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λυδίας Κονιόρδου.

Οι κ.κ. Γεροβασίλη και Κονιόρδου ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πορεία των εργασιών, το κύριο μέρος των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά και εγκατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού της εταιρείας «Νήρικος Α.Ε.», και θα τοποθετηθεί ο μεταλλότυπος. Μάλιστα, για το χτίσιμο του τόξου θα χρησιμοποιηθούν και κάποιες από τις πέτρες του παλιού γεφυριού, ενώ θα γίνει αμμοβολή στα διασωθέντα βάθρα, με το γεφύρι της Πλάκας να αναμένεται να γεφυρώσει ξανά τον Άραχθο τέλη Σεπτεμβρίου με τέλη Οκτωβρίου.
«Με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι στήνεται το παλιό γεφύρι, μετά από μια υποδειγματική συνεργασία πολλών φορέων. Το γεφύρι θα είναι έτοιμο νωρίς το φθινόπωρο, αλλά θα δώσουμε το ραντεβού μας εδώ τον Φεβρουάριο του 2020, όταν θα φύγει ο μεταλλικός σκελετός», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Γεροβασίλη, ενώ αναφορά έκανε και κατά την ομιλία της στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πραμάντων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Με την αποτελεσματική συνεργασία των υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το ΤΕΕ τμήμα Ηπείρου, βρέθηκαν τα χρήματα και επιλύθηκαν γρήγορα οι διαδικασίες. Ήταν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η αποκατάσταση του μνημείου, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση και κυρίως μεριμνώντας για την αποτελεσματική θεσμική διαδικασία και συνεργασία. Είναι ένα υπόδειγμα συνεργασίας φορέων, που έφερε αποτέλεσμα για ένα δύσκολο έργο. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που αναστηλώνεται σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας παγκόσμια τεχνική πρωτοπορία στην αναστήλωση πέτρινων γεφυριών. Το γεφύρι της Πλάκας θα είναι και πάλι στη θέση του, γιατί ο κόσμος δεν το άφησε να φύγει. Να καθησυχάσει έτσι κι ο πρωτομάστορας από τα Πράμαντα, ο Κώστας ο Μπέκας, που με τεχνική ιδιοφυΐα το έκτισε 150 χρόνια πριν. Να καθησυχάσει και ο Μπέκας και να πάψει να γυρίζει σκιά πάνω από τα ερείπια του γεφυριού. Σ’ αυτό το έργο γεφυρώνεται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Γιατί στο γεφύρι που αναστηλώνεται τώρα αποτυπώνονται πολλά. Από τη μια, η μαρτυρία για τις τεχνολογικές δυνατότητες των προγόνων μας, δηλαδή το πολιτισμικό μας παρελθόν. Από την άλλη η συνεργασία και η τεχνογνωσία, δηλαδή τα θεσμικά μας αντανακλαστικά, η κοινωνική συμμετοχή και συνεργασία, η συνέργεια και η σύγχρονη τεχνική γνώση».
Περήφανη και χαρούμενη δήλωσε από την πλευρά της η κ. Κονιόρδου, για το γεγονός ότι υλοποιείται το αποτέλεσμα της συνεργασίας επτά φορέων. Όπως τόνισε, η συνεργασία αυτή μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για την Ευρώπη. «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πώς με ενωμένες όλες τις δυνάμεις μπορούμε να καταφέρουμε κάτι, που όλοι το αμφισβητούσαν και σήμερα γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος χαρακτήρισε «υπουργό του γεφυριού» τη Λυδία Κονιόρδου, καθώς αγκάλιασε την υπόθεση του γεφυριού και έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φτάσει το έργο στο σημερινό σημείο.
Κομβικό χαρακτήρισε τον ρόλο της περιφέρειας και του ΤΕΕ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εκφράζοντας τη σιγουριά του για το ότι το έργο θα ολοκληρωθεί.
Στην επίσκεψη στο γεφύρι της Πλάκας έδωσαν το παρών οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και Χρήστος Μαντάς, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας και ο υποψήφιος περιφερειάρχης, επικεφαλής της παράταξης «Το Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας.

Σχετικά άρθρα

Ιστορίες πολέμου σε ένα αντιηρωικό έργο

«Έξω Χιονίζει» από την Ομάδα Τέχνης «βορείως»

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το τερμάτισε…»