ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα Γιάννενα αρχίζουν να γίνονται… «έξυπνα»

Με φόντο τέσσερις μεγάλες οθόνες, στις οποίες, μεταξύ άλλων, απεικονιζόταν κυκλοφοριακά δεδομένα στους δρόμους της πόλης, οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο δημοτικό και το υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και η ενότητα e-Δήμος στην ιστοσελίδα του δήμου Ιωαννιτών, έγινε στο γραφείο του αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάση Μανταλόβα η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για την «Έξυπνη Πόλη».

Η παρουσίαση αυτή ήρθε προφανώς και ως απάντηση στις προτάσεις άλλων δημοτικών παρατάξεων, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να τονίζει πως «το μέλλον για τα Γιάννενα συμβαίνει τώρα», θέλοντας να καταδείξει πως αυτά που οι άλλοι υπόσχονται, η δημοτική αρχή ήδη τα υλοποιεί.
Το στρατηγικό σχέδιο του δήμου Ιωαννιτών για την «Έξυπνη πόλη» εκπονήθηκε το 2018 σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ένα τμήμα του Σχεδίου αποτελεί και το έργο «Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για τον δήμο Ιωαννιτών», με προϋπολογισμό 475.312,84 ευρώ, που μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Ο δήμος Ιωαννιτών στοχεύει στην υλοποίηση μίας ενοποιημένης πλατφόρμας έξυπνης πόλης, που θα ολοκληρώνει δεδομένα και λειτουργίες από επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες, παρέχοντας με δομημένο τρόπο δεδομένα και υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του δήμου, για τομείς όπως αποκομιδή των απορριμμάτων, περιβαλλοντικά δεδομένα, θέσεις παρόδιας στάθμευσης, δημόσιος ηλεκτροφωτισμός, κατανάλωση ρεύματος σε δημόσια κτίρια, δεδομένα πολεοδομικού ενδιαφέροντος και τουριστική προβολή. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές, όπως η παρακολούθηση των απορριμματοφόρων και των διαθέσιμων θέσεων στα κεντρικά πάρκινγκ, λειτουργούν ήδη, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση 100 αισθητήρων σε θέσεις στάθμευσης βραχείας διάρκειας, μέσω του προγράμματος Motivate.
Στηριζόμενος στη λογική του διαδικτύου των πραγμάτων (InternetofThings – IoT), ο δήμος θα συγκεντρώνει δεδομένα που παράγονται από διάφορες πηγές και κατόπιν θα τα κανονικοποιεί, μετατρέποντάς τα σε μορφή που είναι κατάλληλη για περαιτέρω χρήση και εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα έξυπνης πόλης θα εξασφαλίσει την ανάγκη κεντροποιημένης διαχείρισης των ετερογενών συστημάτων μέσα από ένα ενδιάμεσο λογισμικό, που θα εξασφαλίζει ότι, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, ο δήμος θα μπορεί να διασφαλίζει την επιχειρησιακή του στρατηγική μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας.
Τα παραδοτέα του έργου είναι τα ακόλουθα:
1. Πλατφόρμα έξυπνης πόλης.
2. Εφαρμογή παρακολούθησης κάδων βιοαποβλήτων και ελέγχου πληρότητας υπόγειων κάδων, με δυνατότητα παρακολούθησης του τρόπου αποκομιδής των απορριμμάτων.
3. Εφαρμογή συλλογής και διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων με την εγκατάσταση περιβαλλοντικών αισθητήρων.
4. Εξοπλισμός για τη διαχείριση θέσεων παρόδιας στάθμευσης.
5. Εφαρμογή τηλεπαρακολούθησης και τηλεδιαχείρισης ηλεκτροφωτισμού.
6. Εφαρμογή παρακολούθησης της κατανάλωσης ρεύματος σε δημόσια κτίρια με την χρήση κατάλληλων ψηφιακών αναλυτών.
7. Διαδικτυακή εφαρμογή και πλατφόρμα GIS με δεδομένα πολεοδομικού ενδιαφέροντος.
8. Εφαρμογή τουριστικής προβολής (Tourism Mobile Αpp) με τη χρήση έξυπνων αισθητήρων τύπου «beacon».
9. Διαδικτυακή πύλη προβολής δεδομένων έξυπνης πόλης προς τους πολίτες.
10. Υποδομή καινοτόμων εφαρμογών (IoT Infrastructure) – Social Wifi

Με σχέδιο και όραμα

«Το μέλλον για τα Γιάννενα συμβαίνει τώρα. Ο δήμος Ιωαννιτών, με συντονισμένες προσπάθειες και στρατηγική, προχώρησε βήμα βήμα στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για την έξυπνη πόλη σε συνεργασία με το τότε ΤΕΙ Ηπείρου. Από εκεί προέκυψαν οι κατευθύνσεις, οι άξονες, οι προτεραιότητες και τα έργα που αφορούν αυτό που ονομάζουμε “έξυπνη πόλη”. Στη συνέχεια κατατέθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας έξυπνης πόλης με υποσυστήματα, τα οποία ακουμπούν στους άξονες της καθημερινότητας, των ευφυών μετακινήσεων και της ενεργείας. Προχωράμε με σχέδιο, όραμα και οργανωμένη προσπάθεια για τα Νέα Γιάννενα», τόνισε ο κ. Μπέγκας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την κατάρτιση του σχεδίου.
«Καμία εφαρμογή δεν είναι αρκετή για να μας πείσει να μην διπλοπαρκάρουμε ή να κάνουμε ανακύκλωση. Η τεχνολογία, όμως, μαζί με την εκπαίδευση δημιουργούν ένα ισχυρό δίπολο, που κάθε σύγχρονη πόλη θα πρέπει να διασφαλίζει ως ελάχιστη υπηρεσία προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους επισκέπτες της», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μανταλόβας, ο οποίος θέλησε να κάνει και μία δήλωση, με πιο ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα. «Θα δώσουμε ακόμη αρκετές τέτοιες συνεντεύξεις τις επόμενες ημέρες και ακόμη περισσότερες έως το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα. Το ποιος θα κόψει τις κορδέλες είναι ήσσονος σημασίας. Μοναδικός δικαιούχος και ωφελούμενος είναι οι πολίτες και η τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ο Αλέξανδρος Τζάλλας ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την ευκαιρία που έδωσε στο τότε ΤΕΙ Ηπείρου και πλέον πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για την έξυπνη πόλη, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά για τους πολίτες με την ολοκλήρωση των εφαρμογών που εντάχτηκαν προς υλοποίηση και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ioannina Smart City Hackathon

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ανακοινώθηκε και ότι ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνει το Smart City Hackathon. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό για την ανάπτυξη και τη δημιουργία εφαρμογών, που θα απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της πόλης των Ιωαννίνων, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κάτοικων και των επισκεπτών της, και θα ενισχύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Σκοπός του θα είναι η εισαγωγή καινοτομιών στις δομές του δήμου και της πόλης, καθώς και να ενισχύσει το οικοσύστημα της νεανικής επιχειρηματικότητας. Το Ιωάννινα Smart City Hackathon θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Μάιου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν τόσο η P&I, όσο και η TeamViewer, η οποία ανακοινώθηκε πως σύντομα θα αποκτήσει παράρτημα στα Γιάννενα.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου