ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από φορείς προστασίας σε εργαλείο ανάπτυξης

Σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης φιλοδοξεί να μετατρέψει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιφυλλάσσοντάς τους έναν ενισχυμένο ρόλο σε σχέση με σήμερα, που οι αρμοδιότητές τους εξαντλούνται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από τα Πράμαντα, όπου συμμετείχε στην 11η συνάντηση εργασίας των πιστοποιημένων Προστατευόμενων Περιοχών στον βιώσιμο τουρισμό – Europarc, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε την αναπτυξιακή διάσταση που εξ ορισμού χαρακτηρίζει το περιβάλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το περιβάλλον είναι ζωή και οικονομία».
Όπως υπογράμμισε, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι υποχρεωμένοι πλέον και θεσμικά να συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και στο παραγόμενο τοπικό προϊόν. Συνεπώς, «πέρα από Φορείς Προστασίας, καθίστανται και αναπτυξιακά εργαλεία, με ισχυρή παρουσία στην τοπική κοινωνία, συνδεδεμένοι με τους δήμους τους. Έτσι λοιπόν, Φορείς και δήμοι μπορούν να είναι πραγματικοί καταλύτες της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου τους», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατέληξε λέγοντας: «Θέλουμε το τοπικό προϊόν να είναι εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, να έχει τη σφραγίδα της περιοχής που το παράγει. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών θα αξιολογηθούν και με βάση την συμβολή τους στην ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, και φυσικά στον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό. Επίσης, θα αξιολογηθούν και με βάση το αποτύπωμα εργασίας που θα αφήσουν. Διότι το ζήτημα δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι στους Φορείς, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι της υπαίθρου που μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγή του τοπικού προϊόντος. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη σκέψη, τώρα είναι η ώρα της δράσης. Ζητώ λοιπόν από όλες και όλους να αλλάξουμε το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα εργασία και νέο προϊόν».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε αναφορά στην αντίφαση που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι οποίες όχι μόνο ήταν αντίθετες στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, εφόσον παρήγαγαν περισσότερη φτώχεια, ανεργία, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους κ.λπ., αλλά ήταν και ευθέως αντίθετες στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.
«Η απόφαση να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να κλείσουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στην χώρα μας, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος διαχείρισης περιβάλλοντος, ενεργοποιήθηκε την ίδια στιγμή που επιβάλλονταν πρόστιμα στην Ελλάδα, επειδή δεν εφάρμοζε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Προστατευόμενες Περιοχές! Αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, διότι το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει και την περιβαλλοντική ατζέντα της Ευρώπης, εάν θα κυριαρχήσουν οι ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και στον τομέα του περιβάλλοντος.
«Η Ελλάδα έχει ισχυρό δυναμικό βιοποικιλότητας, από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέροντας ότι εφόσον ο ευρωπαϊκός Νότος είναι το θησαυροφυλάκιο της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, τότε πρέπει και η Ευρώπη να εφαρμόζει πολιτικές συνοχής, που θα διασφαλίζουν το περιβαλλοντικό της κεφάλαιο. Επιπλέον, σε εθνικό επίπεδο επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται δύο πολύ μεγάλα έργα για το σύνολο των Προστατευόμενων Περιοχών. Αφενός οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ώστε να ακολουθήσουν τα Σχέδια Διαχείρισης και η έκδοση Π.Δ. για όλες τις περιοχές Natura, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και αφετέρου ένα ολοκληρωμένο έργο Life IP, επίσης 17 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δημιουργεί πολλά ειδικά εργαλεία για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σχετικά άρθρα

Μουσείο μαστόρων της πέτρας και έκθεση ιερών κειμηλίων στα Πράμαντα

Λένε όχι στην ενσωμάτωση των Φορέων Διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ

Καλεί σε πρωτοβουλίες για τη μετάθεση του «τέλους ταφής»