ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βήμα μπροστά για τη σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα

Προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών υπογράφει η περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να εκτελεστεί η πολυπόθητη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα, στο τμήμα Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου.

Η παράκαμψη της Φιλιππιάδας είναι ένα από τα οδικά έργα που συμπληρώνουν το δίκτυο των δύο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, τα οποία συναντώνται στην Ήπειρο και αποτελεί χρόνιο αίτημα.

Παρόλο που ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης, σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Ήπειρο, είχε αναφέρει ότι εξετάζεται να υλοποιηθεί το έργο, μαζί με άλλες κάθετες συνδέσεις, ως επέκταση παραχώρησης στους παραχωρησιούχους της Ιόνιας, η περιφέρεια Ηπείρου έχει δεσμεύσει πόρους από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, οι οποίοι θα προκύψουν από τις εκπτώσεις δύο μεγάλων έργων στα Γιάννενα, της οδού Νιάρχου και της οδού Γεννηματά-Πανηπειρωτικό.

Όπως ανάφερε η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη, κατά την εισήγηση για την έγκριση υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το ποσό ανέρχεται στα 40 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη του έργου, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες στα μέσα του 2018 υπέγραψε την τελευταία παράταση ολοκλήρωσής της μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019. Η μελέτη περιλαμβάνει το τμήμα της οδού από την Φιλιππιάδα μέχρι την περιοχή της πόλης της Πρέβεζας, μήκους 37,80 χιλιομέτρων περίπου, και τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού από τον Αρχάγγελο έως την Εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, μήκους οκτώ χιλιομέτρων. Είχε ανατεθεί το 2008 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ενώ η τελευταία παράταση δόθηκε, καθώς υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου υποβληθέντων σταδίων μελετών και κατά τη διαδικασία έκδοσης της απόφασης τροποποίησης από το τμήμα Καμπή έως κόμβο Λιμποχοβίτη.

Βλέπει «φως» το τμήμα Πλάκα-Πράμαντα

Για ένα ακόμη σημαντικό έργο, την κατασκευή του οδικού τμήματος από Γέφυρα Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, υπογράφει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών η περιφέρεια Ηπείρου.

Πρόκειται για ένα τμήμα του οδικού δικτύου με επικινδυνότητα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, η αναβάθμιση του οποίου αποτελεί αίτημα ετών για την τοπική κοινωνία. Το αίτημα ενισχύθηκε με την προοπτική σύνδεσης της περιοχής των Τζουμέρκων με την Ιόνια, μέσω του υπό κατασκευή τμήματος που καταλήγει στα Πηγάδια του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Για τη μελέτη του έργου υπήρξε συνεργασία της περιφέρειας με το ΙΓΜΕ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ίδια περιοχή, στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας με τον δήμο Ιωαννιτών για την αποκατάσταση βατότητας του επαρχιακού οδικού δικτύου κόμβος Κουτσελιού –Ελληνικό, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ ,και με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης Ματσουκίου για την εξυπηρέτηση των κτηνοτροφικών μονάδων, προϋπολογισμού 46.631 ευρώ, και την προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και πλέγματος επένδυσης πρανών στο Αμπελοχώρι, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.

Προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, ΤΟΕΒ και Μητροπόλεις

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος εγκρίθηκε και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της περιφέρειας και άλλων δήμων για την υλοποίηση έργων.

Με τον δήμο Ζίτσας για την επέκταση δικτύων ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των πτηνοτροφικών μονάδων (59.460 ευρώ), με τον δήμο Πωγωνίου για την προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και υδραυλικών υλικών για την ύδρευση κτηνοτροφικών μονάδων Παρακαλάμου, Νεγράδων, Βασιλικού και Κ. Μερόπης (21.812 ευρώ), με τον δήμο Ζηρού για την προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και αντλητικών συγκροτημάτων για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Κ Αγίου Γεωργίου (24.800 ευρώ), με τον δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη για τη βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου (300.000 ευρώ), με τον δήμο Πρέβεζας για την αποκατάσταση πρόσβασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λάμαρης (105.000 ευρώ) και για την ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στον Λούρο (40.000 ευρώ).

Η Επιτροπή ενέκρινε, επίσης, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του δήμου Κόνιτσας – κυρίως με τη διάθεση τεχνικού προσωπικού – για την υλοποίηση έργων.

Ακόμη, εγκρίθηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις με τους αντίστοιχους ΤΟΕΒ για την αντικατάσταση αγωγών κατάθλιψης-προσαγωγής και εργασίες επισκευής αεροφυλακίων και βάσεων στήριξης στο αρδευτικό αντλιοστάσιο Δίκορφου- Μεσοπόταμου του ΤΟΕΒ Αχέροντα (31.000 ευρώ) και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αρδευτικών αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ Ελαίας Φιλιατών και Ρίζιανης Κορύτιανης (38.000 ευρώ).

Εγκρίθηκε, τέλος, η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Μητροπόλεων της Ηπείρου για έργα αποκατάστασης και επισκευής σε μονές και ναούς της περιφέρειας. Πρόκειται για την αποκατάσταση καθολικού ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Φραγκάδων (175.000 ευρώ), την επισκευή στέγης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μαρμάρων (150.000 ευρώ), την επισκευή Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου χαράδρας Βίκου Ζαγορίου (80.000 ευρώ), τη συντήρηση- αποκατάσταση Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Γοργόμυλου (106.000 ευρώ) και την αντικατάσταση στέγης Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου (48.000 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος