ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για όλα τα έργα με e-moma

Τους γενικούς άξονες του προγράμματος των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη διακυβέρνηση της Ηπείρου την τετραετία 2019-2023, παρουσίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, δηλώνοντας ότι φιλοδοξεί να είναι περιφερειάρχης όλων των Ηπειρωτών, των μεγάλων έργων, της ανάπτυξης και της εργασίας.

Αποφεύγοντας τις ευθείες επιθέσεις απέναντι στον σημερινό περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και κρατώντας ένα πιο ήπιο προφίλ σε σχέση με προηγούμενες δημόσιες παρουσίες του, ο κ. Ριζόπουλος εστίασε στην έννοια της περιφερειακότητας, κάνοντας λόγο για μία τελείως διαφορετική αντίληψη τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στα μεγάλα έργα, που φεύγουν από το στοιχείο του τοπικισμού και ξεπερνούν τα όρια ενός δήμου, ώστε να μπορέσουν στο σύνολο να προσφέρουν τα πλεονεκτήματά τους σε όλη την Ήπειρο χωρίς καμία διάκριση.
Μία δεύτερη αρχή, στην οποία στηρίζεται το πρόγραμμα, είναι η απόλυτα διακριτή λειτουργία μεταξύ της περιφέρειας και των δήμων, ενώ τρίτη αρχή βασίζεται στην αλλαγή του σκεπτικού του προϋπολογισμού και στον εξορθολογισμό των οικονομικών.
Οι πέντε άξονες του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, ο τουρισμός-πολιτισμός-αθλητισμός, η ενέργεια και οι υποδομές, η πρωτογενής παραγωγή και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κ. Ριζόπουλος παραδέχθηκε πως η πλειοψηφία του πολιτών δεν ψηφίζει βάσει προγραμμάτων, αλλά και το ότι οι πέντε άξονες είναι λίγο-πολύ αυτοί που θα έχουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι στα προγράμματά τους, λέγοντας πως αυτό που διαφέρει είναι ο… βαθμός αλαζονείας του καθενός που θέλει να εκλεγεί, αλλά και μέσα σε ποιο πλαίσιο για να ικανοποιεί τι.
Ιδιαίτερα στάθηκε στον τελευταίο άξονα, αυτόν του νέου μοντέλου διακυβέρνησης, κάνοντας αναφορά στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο αφενός της καταπολέμησης της σπατάλης αφετέρου της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος.
«Μέσα στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα φύγουμε από τη λογική των απευθείας αναθέσεων και θα πάμε στη λογική των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, την οποία πλατφόρμα, ενδεικτικά και συμβολικά, λόγω της τεράστιας αξιοπιστίας που έχει δείξει διαχρονικά στην Ελλάδα η ονομασία, θα την αποκαλέσουμε, εφόσον φυσικά μας το επιτρέψει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως domain, e-moma», τόνισε, με την πρόταση να αφορά τη δημιουργία μιας ξεχωριστής διεύθυνσης στην περιφέρεια, η οποία θα διενεργεί άμεσα ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για ανάθεση έργων μικρής κλίμακας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις απευθείας αναθέσεις και προσδίδοντας αμεροληψία και ισονομία στην όλη διαδικασία.
Η δεύτερη ηλεκτρονική δράση θα είναι το Epirus booking, το οποίο θα αποτελεί μία πλατφόρμα της περιφέρειας Ηπείρου, με ανταποδοτικά οφέλη και για την ίδια, που θα διαχειρίζεται προς μίσθωση παραδοσιακά σπίτια που βρίσκονται στα χωριά, τα οποία θα επιδοτηθούν για να λειτουργήσουν μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο.
«Θα είμαι ο περιφερειάρχης που θα διεκδικήσω από το κεντρικό κράτος. Δεν απορρίπτω ούτε τις νομικές διεκδικήσεις, ακόμα και σε σύνθετα ζητήματα, όπως είναι τα κληροδοτήματα. Δε με ενδιαφέρει να αναδειχθώ σε περιφερειάρχη παιδί πολιτικού σωλήνα, με ενδιαφέρει να δουλέψω για την Ήπειρο. Συνεπώς, για εκείνους που τους απασχολεί το τι είδους διακυβέρνηση θα ασκήσω από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, θα σας το πω απλά: εκείνοι που θα σεβαστούν τους Ηπειρώτες, θα έχουν το σεβασμό μας, εκείνοι που δε θα το κάνουν, θα αντιμετωπίσουν ένα είδος σύγκρουσης, το οποίο δεν το έχουν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους. Σε αυτό δεν πρόκειται να ρίξω νερό στο κρασί μου για κανέναν και για τίποτε, για κανέναν πρωθυπουργό και καμία κυβέρνηση. Συνεπώς, θα είναι μία συναρπαστική τετραετία, θα τη ζήσουμε όλοι μαζί, θα αφήσουμε τις διαφωνίες μας, τις προεκλογικές, στην άκρη την επόμενη ημέρα των εκλογών και όσοι πιστοί προσέλθετε», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση