ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Προαναγγελία επαναξιολόγησης των κοινωνικών δομών

Το ενδεχόμενο ακόμη και κατάργησης κοινωνικών δομών του ΟΚΠΑΠΑ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες τους καλύπτονται από δημόσιους φορείς και δεν έχουν ουσιαστικό νόημα ύπαρξης, άφησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προγράμματος για την κοινωνική πολιτική της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Δύο τέτοιες δομές είναι το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, με δεδομένο πως οι ανασφάλιστοι καλύπτονται τόσο υγειονομικά όσο και φαρμακευτικά από τα δημόσια νοσοκομεία, συνεπώς δεν υπάρχει η ανάγκη που υπήρχε όταν οι δήμοι προχώρησαν στη δημιουργία τους. «Οι ανάγκες καλύπτονται εν πολλοίς από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τα νοσοκομεία. Εάν δούμε στην πράξη ότι όλες αυτές οι ανάγκες, μπορούν να καλυφθούν, νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να δεσμεύσεις προσωπικό και πρέπει να γίνει η αναδιανομή του σε δομές, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξιολόγηση θα υπάρξει και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σκέψη για επαναφορά των συσσιτίων, καθώς ο κ. Ελισάφ τόνισε πως καλύπτονται οι ανάγκες επαρκώς από τη λειτουργία των συσσιτίων της Εκκλησίας. «Δεν υπάρχει λόγος να κάνει ο δήμος συσσίτια. Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα δούμε τι τρόφιμα παρέχει, σε ποιους, ποια είναι η συνεισφορά του και θα επανεξετάσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ή την ενίσχυσή του», δήλωσε.

Οι προτάσεις

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις, τόνισε πως κοινωνική πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος, καθώς εξακολουθούμε να διανύουμε μία περίοδο με οξυμένα προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που δοκιμάζει την κοινωνία. «Δεσμευόμαστε στην παροχή των αναγκαίων και ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών κοινωνικής προστασίας και στον σχεδιασμό και υλοποίηση νέων προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης με πρωταρχικό στόχο την φροντίδα των παιδιών τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Ως προς τις υφιστάμενες υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια, δεσμεύτηκε για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των παιδικών- βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΔΑΠ και συγκεκριμένα για την άμεση εφαρμογή του Π.Δ. 99/2017, που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, με τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών τους. Παράλληλα, στόχος είναι η ίδρυση και λειτουργία τριών νέων παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών σε Ανατολή, Καρδαμίτσια –Νέα Ζωή και Μπάφρα –Νεοκαισάρεια, καθώς και η πιλοτική λειτουργία τμημάτων φιλοξενίας βρεφών (από ηλικίας 3 μηνών) στους ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς
Οι νέες υπηρεσίες/δράσεις που προτείνει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» είναι η ίδρυση κέντρου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών για παιδιά, που βιώνουν καταστάσεις κρίσεων (κακοποίηση, διαζύγιο γονέων, θάνατος, ασθένεια κ.ά.), και η πιλοτική λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ευάλωτων οικογενειών με την αναγκαία συνεργασία των φορέων που ήδη λειτουργούν ανάλογα προγράμματα.
Όσον αφορά την ενίσχυση της οικογένειας, ο κ. Ελισάφ δεσμεύτηκε για την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με κάλυψη μέρους των αναγκών των παιδιών κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μείωση των τροφείων στους παιδικούς- βρεφονηπιακούς σταθμούς αναλογικά με τον αριθμό των παιδιών, διατήρηση μειωμένων δημοτικών τελών για τις πολύτεκνες οικογένειες και την επέκταση τους από το πρώτο παιδί, καθώς και λειτουργία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των νέων γονέων
Για τα άτομα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με εξειδικευμένα προγράμματα πολύπλευρης στήριξης και μείωσης της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων ατόμων, την πιλοτική λειτουργία προγράμματος αναδοχής ηλικιωμένων, τη δημιουργία δικτύου ομάδων αυτοβοήθειας των ηλικιωμένων ατόμων και την ισότιμη πρόσβαση στον οίκο ευγηρίας ανεξάρτητα από το εισόδημα.
Για τα άτομα με αναπηρία, ανέλαβε δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου στοχευμένων υπηρεσιών με βάση τις ανάγκες τους, την παροχή πληροφοριών στην ιστοσελίδα του δήμου, τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα δημοτικά κτίρια, την πιλοτική υιοθέτηση συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων για τη διευκόλυνση της μετακίνησης τους, τη δημιουργία διαδρομών για αναπηρικά αμαξίδια σε τμήμα του αστικού κέντρου της πόλης και την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης των οικογενειών που φροντίζουν άτομα με αναπηρίες.
Ακόμη, θα επιδιωχθεί η ίδρυση Γραφείου επαγγελματικής ένταξης, που θα παρέχει υπηρεσίες καταγραφής, εκπαίδευση και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας καθώς και την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως και Γραφείου μετανάστευσης και μειονοτικών ομάδων, που θα παρέχει υπηρεσίες σε μετανάστες –πρόσφυγες και άλλες μειονοτικές ομάδες (π.χ. Ρομά). Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των εργαζομένων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, θα υλοποιηθούν δράσεις επικαιροποίησης των γνώσεων τους.
Μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων που επεξεργάστηκε τις προτάσεις, είναι οι Αναγνώστου- Κουμπλομάτη Φανή, Ακονίδου Ελένη, Αμπατζίδη Διονυσία, Βάββας Φώτης, Δεληκούρα Ρένα, Δολιώτης Χάρης, Ευθυμίου Αθανάσιος, Κάππη Αφροδίτη, Κατσούρη Αντιγόνη, Κορτζής Βαλέριος, Κωτσαντή Χριστίνα, Λαμπρίδη Νίκη, Νότη Γιάννα, Παπαευσταθίου Ιωάννα, Πραμαντιώτης Δημήτρης, Σαούγκος Βασίλης και Σούλη Αθηνά.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Ανακοίνωση – υπενθύμιση για όσα «ξέχασε» ο Θ. Μπέγκας