ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σημαντικό «αποτύπωμα» στις αθλητικές υποδομές

Ένα σημαντικό «αποτύπωμα» στο κομμάτι των αθλητικών υποδομών αφήνει η θητεία της περιφερειακής αρχής, καθώς τα τελευταία χρόνια διατέθηκαν σημαντικά κονδύλια για νέους χώρους άθλησης, αλλά και για την αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών.

Χάρη στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας, η Ήπειρος απέκτησε πέντε νέα κλειστά γυμναστήρια, που έδωσαν «ανάσα» σε αθλητικά σωματεία των Ιωαννίνων και της Άρτας, αλλά και τη δυνατότητα αξιοπρεπών συνθηκών άθλησης σε περιοχές που στερούνταν υποδομών.
Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η περιφέρεια είχε ουσιαστική συμβολή στην ολοκλήρωση και παράδοση σε χρήση του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, το οποίο ήταν ενταγμένο ως «αίθουσα Άρσης Βαρών» στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», χωρίς όμως η πολιτεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις για τη συνολική χρηματοδότηση του έργου, που έγινε τελικά από πόρους της περιφέρειας. Συμβολή είχε η περιφέρεια και στην ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου στη Μεταμόρφωση (Καρυές), που λειτουργεί υπό την ευθύνη του δήμου Ζίτσας.
Με κονδύλια της περιφέρειας προχώρησε η αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου στους Κωστακιούς Άρτας, το οποίο εξυπηρετεί τα σωματεία της Άρτας και ήδη έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις πανελλαδικής εμβέλειας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καναλλακίου, το οποίο εγκαινιάζεται την Κυριακή, στις 6.30 το απόγευμα, από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ενώ προς ολοκλήρωση βρίσκεται και το κλειστό γυμναστήριο Φιλιππιάδας.
Η αποπεράτωση των εργασιών στα τρία γυμναστήρια, τα οποία ήταν επίσης ενταγμένα στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», με δεδομένο πως οι δήμοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αρχικές προγραμματικές τους δεσμεύσεις, επιτεύχθηκε χάρη σε πρωτοβουλίες που ανέλαβε η περιφερειακή αρχή, είτε για την εξασφάλιση συμπληρωματικών πιστώσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε με διάθεση πιστώσεων από πόρους της, το συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε 1,044 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 205.000 ευρώ έχουν μεταβιβαστεί ήδη στον δήμο Ζηρού για την ολοκλήρωση του Κλειστού στη Φιλιππιάδα.
Τα αθλητικά αυτά έργα συμπληρώνουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της περιφέρειας για δημιουργία, συντηρήσεις ή και βελτιώσεις αθλητικών υποδομών, είτε αυτές ανήκουν στους δήμους, είτε σε αθλητικούς οργανισμούς, είτε ακόμη και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως είναι οι εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ.
Μόνο την τριετία 2017-2019, η περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε από πόρους της άνω των 2.300.000 ευρώ για αθλητικά έργα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι πιστώσεις για τα κλειστά γυμναστήρια και την προκατασκευασμένη νέα αίθουσα άρσης βαρών στα Γιάννενα, καθώς και οι επιχορηγήσεις που έχουν διατεθεί για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο.
Επίσης πρέπει να μνημονευτεί και η τεράστια συμβολή της, με πόρους και με τεχνικό προσωπικό, στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», χάρη στην οποία μπορούν και διεξάγονται σήμερα παιχνίδια της Super League.
Οι φορείς που – μεταξύ άλλων- έχουν χρηματοδοτηθεί για έργα, σύμφωνα με τα αιτήματά τους, την περίοδο 2017-2019 είναι οι δήμοι Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Βορείων Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ζαγορίου, Αρταίων, Ιωαννιτών, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου, Πάργας, Ζηρού και Δωδώνης, το ΠΕΑΚΙ, η ΕΠΣΗΠ, ο Σκοπευτικός Όμιλος και Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.
«Το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου και στον τομέα του Αθλητισμού – παρότι οι υποδομές δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά της- είναι «μετρήσιμο», υπαρκτό, το ζουν, το γνωρίζουν
χιλιάδες αθλούμενοι και αυτό δεν μπορεί ούτε να αποσιωπηθεί, ούτε να μηδενιστεί ακόμη και για προεκλογικές σκοπιμότητες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια έμμεση απάντηση στην πρόσφατη εκδήλωση της παράταξης «Το Κοινό των Ηπειρωτών» με ομιλητή τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση