ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατάρτιση από το «χωράφι στο ράφι» από το ΚΕΚ ΟΑΕΔ

Ένα ολοκληρωμένο πρωτοποριακό πρόγραμμα με την κατάρτιση ανέργων όχι μόνο στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων, αλλά και στην επεξεργασία, τυποποίηση, branding και διάθεση των προϊόντων, ξεκινά το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων τις επόμενες εβδομάδες στους δήμους Κόνιτσας και Σουλίου.

Συνεχίζοντας την υλοποίηση πρωτοπόρων και εστιασμένων στην κάλυψη πραγματικών αναγκών συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων ή ανέργων, το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του Αργύρη Κύρκου, προχωρά σε μια ακόμα σημαντική δράση, που γίνεται πρώτη σε εθνικό επίπεδο, με στόχο να αποτελέσει «πιλότο» και αναδεικνύει μια νέα φιλοσοφία στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Με τους δύο δήμους υπήρξε συνεργασία και σε προηγούμενα, επιτυχημένα προγράμματα, τόσο στο ίδιο αντικείμενο, όπως και στην αργυροτεχνία, στην περίπτωση του δήμου Σουλίου.

Αυτή τη φορά το μνημόνιο, που συνυπογράφηκε από τον διευθυντή του ΚΕΚ και τους δημάρχους Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου και Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, περιλαμβάνει και δέσμευση για την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων αλλά και χώρων για τη δημιουργία πωλητηρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, να στήσουν τη δική τους επιχείρηση,.

Το πρόγραμμα διαιρείται σε πέντε υποπρογράμματα, τα οποία πρέπει να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες για να λάβουν την πιστοποίηση κατάρτισης. Αυτά αφορούν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, τη συλλογή, επεξεργασία, μεταποίηση αυτών, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ-branding και την ανάπτυξη επιχείρησης.

«Είναι μια νέα κατηγορία ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τον ΟΑΕΔ και επιθυμούμε κάποια στιγμή να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν ακόμη δέκα αντίστοιχες προτάσεις», σημείωσε ο κ. Κύρκος.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Κόνιτσας και Σουλίου εξέφρασαν την αγωνία τους για την ερήμωση των απομακρυσμένων περιοχών και τόνισαν πως τα προγράμματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια λύση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την συγκράτηση του πληθυσμού.

«Έγκαιρα διαγνώσαμε ότι η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να στραφεί σε δυναμικές καλλιέργειες», σημείωσε ο κ. Παπασπύρου, προσθέτοντας πως ο δήμος έχει προχωρήσει σε ανάλυση του εδάφους, με τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στους πολίτες, ενώ έχει υλοποιήσει ακόμη δύο προγράμματα που αφορούν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Μάλιστα, ήδη υπάρχουν καταρτιζόμενοι που δραστηριοποιούνται σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν. Για τον ίδιο σκοπό, έχει ζητηθεί να παραχωρηθεί στον δήμο έκταση που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Το αντικείμενο αυτό είναι αρκετά διαδεδομένο και στον δήμο Σουλίου, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως σε ζητήματα άρδευσης. Αυτές οι καλλιέργειες δε χρειάζονται τόσο μεγάλες ποσότητες νερού και μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή», σημείωσε η κ. Μπραΐμη, επισημαίνοντας πως κάθε δραστηριότητα για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας είναι σημαντική. «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας είναι η φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός, γι’ αυτό και δίνουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», σημείωσε και ευχαρίστησε, όπως και ο κ. Παπασπύρου, τον διευθυντή του ΚΕΚ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων, που αφορούν 25 καταρτιζόμενους σε κάθε δήμο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε επίπεδο εκπαιδευτών, έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες και αναμένεται η διαδικασία των ενστάσεων, ώστε τις επόμενες ημέρες να αναρτηθούν οι οριστικοί. Η έναρξη αναμένεται σε δέκα ημέρες περίπου.

Σχετικά άρθρα

Μετά τη μελισσοκομία… τα αρωματικά φυτά

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας

Επιστροφή του Ανδρέα Παπασπύρου στον Δήμο Κόνιτσας

Γεωργία Χαλάτση