ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απολογισμός, υψηλοί στόχοι, αλλά και εμπόδια για το Π.Γ.Ν.Ι.

Με την ανάπτυξη της 4ης πτέρυγας, την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 24 εκ. ευρώ, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου θέτει νέους στόχους για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον απολογισμό διετίας, που έγινε παρουσία του Ανδρ. Ξανθού.

Παρουσία του υπουργού Υγείας και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλου, ο διοικητής Βασίλης Τσίκαρης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση, ανανέωση και ανάπτυξη των υποδομών, τα στοιχεία επισκεψιμότητας, την οικονομική διαχείριση και το προσωπικό.

Ένα οικονομικό ζήτημα, η αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, και δύο νέες δομές, η ίδρυση Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και ΜΕΘ Παίδων, ήταν από τα θέματα που τέθηκαν, μεταξύ άλλων, από τη διοίκηση, με τον κ. Ξανθό να εμφανίζεται θετικός σε δηλώσεις του, σημειώνοντας ωστόσο τις δυσκολίες κυρίως σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή κλινικών και τμημάτων.

Μάλιστα, για το θέμα της Αγγειοχειρουργικής, φαίνεται πως υπάρχει και παρασκήνιο, με τον κ. Τσίκαρη να καταγγέλλει ουσιαστικά ότι ένας άνθρωπός, εμποδίζει την ανάπτυξη μιας ολόκληρης κλινικής. «Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για την πρόσληψη αγγειοχειρουργού, εισηγητής αρνείται να καταθέσει εισήγηση εδώ και δύο χρόνια για την πρόσληψη αγγειοχειρούργου. Το λέω δημόσια και ας το ψάξουν υπηρεσιακοί παράγοντες. Τέτοιοι λειτουργοί δεν έχουν θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μπορεί να παρεμποδίζει ένας γιατρός την ανάπτυξη μιας Αγγειοχειρουργικής κλινικής», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης, ενώ, ζητώντας ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, σημείωσε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αναγκαία βήματα ούτε σε επίπεδο Ιατρικής Σχολής και πανεπιστημίου.

Και ο κ. Ξανθός, από την μεριά του, συμμερίστηκε την ανάγκη λειτουργίας της κλινικής. «Η διοίκηση θέτει σε προτεραιότητα τη γρήγορη και ολοκληρωμένη λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής κλινικής, αυτό είναι κάτι που λείπει σήμερα από ένα αναβαθμισμένο τριτοβάθμιο νοσοκομείο σαν το ΠΓΝΙ. Παρόλο που έχουμε ιατρό που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, χρειάζεται μια κλινική ολοκληρωμένη, που να αντιμετωπίζει με πληρότητα τα περιστατικά και να μη χρειάζεται να διακομίζονται αλλού», σημείωσε.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη ΜΕΘ Παίδων, που είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ξανθός άφησε «παράθυρο» ότι θα μπορέσει να ικανοποιηθεί, εφόσον υπάρχει ωρίμανση μελετών αλλά και χρηματοδότησης. «Θα το δούμε γιατί οι ΜΕΘ δεν είναι τμήματα, που εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν και στελεχωθούν, χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, σύγχρονες υποδομές. Στον βαθμό που υπάρχει ένα ώριμο σχέδιο, με καταγραφή αναγκών και μια ωρίμανση των προϋποθέσεων για να χρηματοδοτηθεί, θα το κάνουμε. Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι τα κτίρια, και τα μηχανήματα, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε την απαραίτητη στελέχωση, ώστε το ΕΣΥ να καλύπτει δωρεάν τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες», σημείωσε.

Η αύξηση του προϋπολογισμού του ΠΓΝΙ ζητείται με βασικό επιχείρημα τα αριθμητικά στοιχεία, που δείχνουν ότι το 23,6 % των επισκεπτών του νοσοκομείου, δηλαδή 100.000 άτομα ετησίως, προέρχονται από περιοχές εκτός Ηπείρου. Παρόλα αυτά, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων γίνεται με βάση τον πληθυσμό αναφοράς, με τον κ. Τσίκαρη να ζητά ανακατανομή των πόρων, ώστε να ληφθούν υπόψη και αυτά τα δεδομένα.

«Νομίζω ότι η εικόνα του ΠΓΝΙ είναι η εικόνα ενός αξιόπιστου και αποδοτικού νοσοκομείου, το οποίο προφανώς χρειάζεται μια μεγαλύτερη ενίσχυση στο πεδίο των λειτουργικών δαπανών. Η διοίκηση έχει κάνει εξαιρετική προσπάθεια νοικοκυρέματος, έχει μειώσει τις δαπάνες και το ενεργειακό κόστος, έχει εξοικονομήσει πόρους που επανεπενδύονται στο σύστημα και δεν πάνε σε μαύρες τρύπες», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Σε πρώτη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα τίθενται, επίσης, από τη διοίκηση η υλοποίηση Διατομεακού Κέντρου Διαχείρισης Εγκεφαλικών (Stroke Center), η επέκταση του εργαστηριακού αντικειμένου της Τοξικολογίας, η ίδρυση Κέντρου Βιοτράπεζας, η αναβάθμιση της Μονάδας Ύπνου και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της κλινικής Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στο μέγιστο εφικτό των δυνατοτήτων, δηλαδή στις 40 κλίνες όπως προβλέπεται.

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών

Ο κ. Ξανθός απέδωσε τα εύσημα στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χαρακτήρισε τον απολογισμό «εξαιρετικά παραγωγικό» και ανακοίνωσε πως το νοσοκομείο ενισχύεται με επιπλέον δέκα ειδικευμένους γιατρούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ θα ακολουθήσει η κατανομή για 1000 θέσεις μόνιμων γιατρών, που θα προκηρυχθούν μετά το Πάσχα.

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην Ήπειρο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα έχει στηριχτεί αυτήν την περίοδο παρά τους περιορισμούς, τις δυσκολίες από τα μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε και τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός με μία προοπτική 4ετίας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά του ΕΣΥ.

«Αμέσως μετά το Πάσχα θα προκηρύξουμε περίπου 1.000 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, εκ των οποίων 140 με 145 θα αφορούν την 6η ΥΠΕ. Τώρα είμαστε στη φάση που εξειδικεύεται αυτή η κατανομή στα νοσοκομεία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του κ. Τσίκαρη, το α΄ τρίμηνο του 2019 αυξήθηκε η στελέχωση του Νοσοκομείου με τρεις μόνιμους γιατρούς Ε.Σ.Υ., τρεις επικουρικούς γιατρούς, δώδεκα ειδικευόμενους και έξι μόνιμους υπαλλήλους σε άλλες διευθύνσεις.

«Προχωρήσαμε στον προγραμματισμό και τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη επιπλέον 18 επικουρικών ιατρών και 99 εργαζόμενων από τις υπόλοιπες ειδικότητες. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η πρόσληψή τους. Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών σε ορισμένες ειδικότητες σε εθνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα αναισθησιολόγων, προκαλεί αλυσιδωτές επιπλοκές στη λειτουργία του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες κάλυψης των αναγκών με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων», σημείωσε ο διοικητής.

Ενίσχυση και του «Χατζηκώστα»

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το πρωί και το Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπου δεσμεύθηκε για συμπληρωματική χρηματοδότηση, ύψους 300.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Πολυδύναμου Κέντρου, μετά από αίτημα του διοικητή Ευάγγελου Καρβούνη.

«Η αγωνία της τοπικής κοινωνίας ήταν να λειτουργήσει μια δομή, που είχε χρηματοδοτηθεί και περίμενε να λειτουργήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα. Έχουμε πλέον κατοχυρωμένη τη λειτουργία και οργανική υπόσταση αυτού του σημαντικού πολυδύναμου κέντρου, το οποίο φιλοδοξεί να έχει μια αναβαθμισμένη παρέμβαση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 26 επαγγελματιών υγείας.

Πρωτίστη προτεραιότητα για το υπουργείο είναι η εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΠ και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόσληψη οκτώ γιατρών στο ΤΕΠ του Χατζηκώστα. Ο κ. Ξανθός, ερωτηθείς για τη διαδικασία μετακίνησης ακτινολόγων στο νοσοκομείο της Άρτας, υπερασπίστηκε την απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, προκειμένου να μην κλείσει ένα κρίσιμο τμήμα του νοσοκομείου, ζητώντας από τους εργαζόμενους κατανόηση και υπομονή.

«Θεωρήσαμε ότι σωστά η ΥΠΕ έκανε μια εμβαλωματική κίνηση για να κρατήσει όρθιο ένα κρίσιμο τμήμα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το μεταβατικό διάστημα θα είναι όσο γίνεται πιο μικρό, θα επαναπροκηρύξουμε τις δύο άγονες θέσεις και όποιος διαθέσιμος επικουρικός υπάρχει, θα μπορέσει να διοριστεί. Είναι αναγκαίο να υπάρχει μια συνολική ευστάθεια στο σύστημα», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

Από τον Απρίλιο απογευματινά χειρουργεία και στο «Χατζηκώστα»

Γεωργία Χαλάτση

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών