ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο οι εξορύξεις

Με εφόδια για αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο «απαντά» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην πιθανότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων και στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή των Ιωαννίνων και όχι μόνο.

Σημειώνοντας τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί «ενεργειακά ουδέτερη» μέχρι το 2050, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη τύπου στα Γιάννενα, αναφέρθηκε στον εγκεκριμένο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας για το 2030, αλλά και στις εθνικές συμβάσεις για τις οποίες υπήρχαν δεσμεύσεις όταν ανέλαβε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, με τον σχεδιασμό, δεσμεύεται ότι θα τροποποιήσει πλήρως το ενεργειακό μείγμα, ώστε το 2030 να υπάρξει διπλασιασμός της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και μείωση της λιγνιτικής κατανάλωσης στο 17%, δηλαδή υποδιπλασιασμός. Την περίοδο από 2020 έως 2030 θα χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο λίγο περισσότερο για λόγους μετάβασης από το 30% της ενέργειας μέσω ΑΠΕ στο 57%.

Με αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, υπάρχουν εθνικά συμβόλαια και δεσμεύσεις, σχετικά με έρευνες και πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων. «Τι έπρεπε να κάνουμε εφόσον υπήρχαν οι δεσμεύσεις και συμβάσεις; Έπρεπε με όλη την αυστηρότητα που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και χωρίς να τροποποιήσουμε το ενεργειακό μείγμα, να διασφαλίσουμε ότι ούτε η χώρα θα εκτεθεί, ότι μπορεί να γίνει ανάκτηση όποιου πόρου μπορεί να προκύψει χωρίς να υπάρχει καμία υποτίμηση του φυσικού κεφαλαίου και γενικότερα του περιβαλλοντικού αποθέματος», σημείωσε και πρόσθεσε πως προς το παρόν βρισκόμαστε στο επίπεδο των ερευνών.

«Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια αναγνώριση κοιτάσματος, θα πρέπει να προχωρήσει η πρόταση εκμετάλλευσης, που επιπλέον για τις περιοχές Natura έχει το φορτίο της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Η χώρα, όμως, μέχρι τότε θα έχει δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο, οριοθετημένες περιοχές Natura, φορείς προστασίας περιβάλλοντος, μόνιμη εργασία (σ.σ. στους Φορείς), άρα θα έχει όλα τα εφόδια, μαζί με τις νέες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και τα σχέδια διαχείρισης, και για να παρακολουθήσει αλλά και για να ελέγξει οποιαδήποτε δραστηριότητα με πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο. Άρα εμείς εφοδιάζουμε τη χώρα μας και την περιοχή της Ηπείρου με περισσότερα εργαλεία, ώστε, όταν και αν έρθει η ώρα να συζητηθεί οποιαδήποτε εκμετάλλευση, ιδιαίτερα σε περιοχές προστασίας περιβάλλοντος, να είμαστε απολύτως εξοπλισμένοι, χωρίς κανέναn κίνδυνο για το περιβάλλον. Αλλά το ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας αλλάζει. Οποιαδήποτε αποτελέσματα στον τομέα της έρευνας δε θα τροποποιήσουν την πολιτική απόφαση και δέσμευση στην Ε.Ε., ότι η Ελλάδα το 2050 θα είναι κλιματικά ουδέτερη. Άρα τα ορυκτά και εξορυσσόμενα καύσιμα δε θα έχουν θέση στο ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας. Διεκδικούμε –και έχει συμφωνηθεί αυτό-να μην έχουν θέση στο ενεργειακό προφίλ της Ευρώπης και θέλουμε αυτό να αποτελέσει παγκόσμια συμφωνία, όπως ήταν η τοποθέτησή μας και στη Σύνοδο του Ο.Η.Ε. για το περιβάλλον, στην οποία συμμετείχα την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Σχετικά άρθρα

Με εκκίνηση από την Ελεούσα το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης

Εν αναμονή για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

Ηπειρωτικός Αγών

Κινούμαι ηλεκτρικά: οι δικαιούχοι και η διαδικασία