ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οδεύει προς το ΣτΕ το Π.Δ. Παμβώτιδας

Τη βούληση να θεσμοθετηθεί το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας, κατέστησε σαφή εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, θέτοντας ως προτεραιότητα τόσο την προστασία της λίμνης, όσο και την ανάπτυξη ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου, αναμένεται να συνεχιστεί η συνεργασία με τοπικές αρχές και φορείς, ώστε να κλείσει και ουσιαστικά η διαδικασία της διαβούλευσης και άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, θα ζητηθεί η γνωμοδότηση των ειδικών Επιτροπών, όπως αυτή του Life 2000, προκειμένου να προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση.
Το «θολό» σημείο είναι αν το ΣτΕ θα εγκρίνει το Π.Δ., που βασίζεται σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2001, με τον κ. Φάμελλο να απαντά, στις ερωτήσεις που τέθηκαν και από δημοσιογράφους και από εκπροσώπους αρχών, ότι δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. «Θα αφήναμε τη λίμνη απροστάτευτη για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτό θα πούμε και στο ΣτΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημασία ως προς το Π.Δ. έχουν δύο ακόμη σημεία, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Φάμελλος, στις δημόσιες τοποθετήσεις του σημερα στα Γιάννενα. Το πρώτο είναι ότι το Π.Δ. δεν μπορεί να επιλύσει τα πάντα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος, το 90% όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, των ζητημάτων που αφορούν τη λίμνη.
Το δεύτερο είναι ότι το Π.Δ. έχει έναν ορίζοντα 5-10 ετών πριν αναθεωρηθεί, μια ανάγκη η οποία θα προκύψει από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ), που θα εκπονηθεί. Η ΕΜΠ, όπως και όλες τις προστατευόμενες περιοχές, έχουν ήδη ανάδοχο, από τις αρχές του 2019. Αυτή, όπως και τα Σχέδια Διαχείρισης που θα ακολουθήσουν, θα εξειδικεύσουν και πολλά ζητήματα, για τα οποία σήμερα δε δίνονται απαντήσεις και αφορούν για παράδειγμα τη στάθμη της λίμνης, την απομάκρυνση των αναχωμάτων και τη θήρα.
Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση και ζητήματα που έχουν θέσει οι τοπικοί φορείς, θα υπάρξουν ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος σε κάποιες.
Ουσιαστικά, τρία ήταν τα ζητήματα που κυρίως απασχόλησαν την τοπική κοινωνία το προηγούμενο διάστημα. Το πρώτο είναι το θέμα του Μάτσικα. Εκεί, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει Ειδική Πολεοδομική Μελέτη, όπως ζητούσαν και οι τοπικοί φορείς με το σχέδιο Π.Δ. του 2013.
Το δεύτερο αφορά την άσκηση της θήρας, στις ζώνες εκτός της απολύτου προστασίας. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, παρόλο που το θέμα της θήρας ρυθμίζεται από την Κανονιστική υπουργική απόφαση, προβλεπόταν ως απαραίτητη προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη του Φορέα. Η πρόταση του υπουργείου, όπως τις ανέλυσε συνεργάτης του υπουργού, είναι να υπάρξουν δύο φάσεις. Μέχρι την έκδοση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης να προβλέπεται ό,τι ορίζει η Ρυθμιστική και όποτε ο Φορέας κρίνει να καταθέτει γνωμοδότηση στην αρμόδια δασική υπηρεσία. Μετά την έκδοση του Σχεδίου Διαχείρισης, στη δεύτερη φάση, θα προβλέπεται αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Φορέα.
Το ζήτημα που φαίνεται πως ο υπουργός παραμένει αμετακίνητος, είναι αυτό που αφορά τις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις ζώνες Β4 και Β5, όπου προβλέπεται απαγόρευση ίδρυσης νέων, καθώς και επέκτασης υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχει κορεσμός και κυρίως υπάρχουν προβλήματα. «Θα υπάρχει δραστηριότητα γύρω από τη λίμνη, αλλά θα έχει όρια. Δε θα δεχόμουν να υπογράψω κάτι που δεν τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν μπορεί να υπάρχουν δραστηριότητες χωρίς πλήρη διαχείριση των αποβλήτων τους», σημείωσε ο κ. Φάμελλος. Μάλιστα, στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο «οξύμωρο», όπως είπε, να υπάρχουν δραστηριότητες που δε διαχειρίζονται τα απόβλητά τους και την ίδια ώρα να αντιδρούν και στην εγκατάσταση μονάδων, εντός της ΒΙ.ΠΕ., που ζητούν να διαχειριστούν αυτά τα απόβλητα.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Φορέα Φ. Φίλιος, σημειώνοντας πως υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις προδιαγραφές και αυτό δε λειτουργεί θετικά ούτε στον υγιή ανταγωνισμό.
Τέλος, ο κ. Φάμελλος έθεσε την αναπτυξιακή διάσταση της λίμνης και των ρυθμίσεων του Π.Δ. «Η διοίκηση του Φορέα και οι εργαζόμενοι δε θα κριθούν μόνο με βάση το πρόγραμμα προστασίας, αλλά και από το πώς θα ωφελήσουν την εργασία και το τοπικό προϊόν. Το καθεστώς προστασίας πρέπει να γίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα για την περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ενημερωτική εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα της Ε.Η.Μ., βρέθηκαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος ενδιαφερόμενων πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης