ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταδίκη, αλλά με διαφορετικούς χρωματισμούς

«Κανείς δεν είναι μόνος. Η απάντηση στον ρατσισμό είναι να ανοίγουμε τις πόρτες μας, οι Έλληνες το έκαναν πάντα, και ν’ ανοίγουμε και τα μυαλά μας μαζί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή το περιστατικό ρατσιστικής βίας ενάντια σε ανήλικους πρόσφυγες στην Κόνιτσα.

Με αφορμή μάλιστα τον δημόσιο πολιτικό διάλογο ενόψει εκλογών, σημείωσε ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν μηνύματα διαχωρισμού, μίσους, ακόμα και βίας για να δημιουργήσουν κάποιοι προεκλογικές εντυπώσεις. «Αυτό, όμως, αφήνει αποτύπωμα στα παιδιά μας, στη δημοκρατία και αναιρεί βασικά στοιχεία της δημοκρατικής ταυτότητας των Ελλήνων. Δεν είναι απλά ένα τακτικό λάθος να χρησιμοποιεί κάποιος διαχωρισμό των πολιτών και να διασπείρει το μίσος και τη διχόνοια μόνο και για τις εκλογές, αλλά γενικότερα πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και στην Ευρώπη και στη χώρα μας και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη. Αυτό είναι και το επίδικο για την Ευρώπη, να καταπολεμήσει την ακροδεξιά και τον φασισμό , να αρνηθεί την επιστροφή στην πολιτική συζήτηση για την ακροδεξιά και τον φασισμό, μιας και πάρα πολλά υποφέραμε από τον φασισμό, και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, στις αρχές της οποίας στηρίχθηκε η Ευρώπη», σημείωσε.
Οι δηλώσεις καταδίκης συνεχίστηκαν και χθες από κόμματα και αυτοδιοικητικούς φορείς και παρατάξεις. Τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες αρχές θα πράξουν τα δέοντα, εντοπίζοντας και οδηγώντας τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη, εκφράζει το «Κοινό των Ηπειρωτών», σημειώνοντας πως η Κόνιτσα, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί παράδειγμα φιλοξενίας όλων των ανθρώπων που ζήτησαν εκεί καταφύγιο και δεν πρέπει να στιγματίζεται από ακραίες και ρατσιστικές αντιλήψεις, που δεν εκφράζουν τους πολίτες της. «Η τοπική κοινωνία της Κόνιτσας και όλοι οι Ηπειρώτες οφείλουμε να σηκώσουμε “τείχος” ενάντια στον ρατσισμό, στις συμπεριφορές του εκφοβισμού και της βίας, στη ρητορική του μίσους και της ξενοφοβίας, τόσο στον δημόσιο λόγο, όσο και στην καθημερινή μας πρακτική», αναφέρει η παράταξη του Γ. Ζάψα.
Την επίθεση καταδικάζει και ο δήμος Πωγωνίου, σημειώνοντας: «Κάθε μορφή βίας μας βρίσκει αντίθετους και πρέπει να θέτει σε εγρήγορση τόσο την πολιτεία και τους φορείς όσο και τους ίδιους τους πολίτες. Τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν έχουν θέση σε καμία οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία και είναι υποχρέωσή όλων μας να σταθούμε απέναντι σε όσους προκαλούν με τη δράση τους».

Κινητοποίηση από το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, κάλεσμα σε αντιφασιστική κινητοποίηση, στις 11 το πρωί του Σαββάτου στην Κόνιτσα, απευθύνει η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, η οποία δρομολογεί λεωφορεία στις 9 το πρωί μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας.
Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικά τα περιστατικά των οργανωμένων φασιστικών επιθέσεων, που σημειώνονται στην περιοχή της Κόνιτσας, την ώρα μάλιστα που εντείνονται οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για αλλαγές συνόρων και επαναχάραξή τους στην περιοχή των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των αλυτρωτισμών και του εθνικισμού. «Είναι φανερό, ότι το έδαφος είναι στρωμένο για τα φασιστοειδή να δρουν ανενόχλητα από την πλευρά των τοπικών αρχών, αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, από την ίδια την πολιτική της κυβέρνηση και της Ε.Ε.», σημειώνει και καλεί τον λαό και τη νεολαία της περιοχής να απομονώσουν τους φασίστες.
Σε οργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου στην Κόνιτσα καλεί και η ΔΡΑΣΥ-Μέτωπο Δράσης, που κάνει λόγο για ενθάρρυνση της δράσης των φασιστικών συμμοριών από την ταξική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων και τα αστικά κόμματα και τους εκπρόσωπούς τους, κεντρικά και περιφερικά, που στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Ο φασισμός και οι δολοφονικές προκλήσεις του δεν πρέπει να περάσουν, τονίζει, τέλος, το Μ-Λ ΚΚΕ, προσθέτοντας πως τα τάγματα εφόδου των φασιστικών ομάδων λειτουργούν πάντα ως μακρύ χέρι του κράτους, με στόχο να τρομοκρατήσουν τον λαό και να επιβάλουν την υποταγή στα κελεύσματα των ξένων και ντόπιων δυναστών.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες