ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κλειδί» η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων

Βρίσκουν επιτέλους «Ιθάκη» οι κάτοικοι των περιοχών Δροσιάς, Πεντέλης, Τσιφλικόπουλου και Ζευγαριών, μετά από 30 χρόνια, όχι περιπλάνησης, αλλά παλινωδιών, καθυστερήσεων, και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Πλέον, με την πράξη εφαρμογής να βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης της μελέτης, η υπόθεση της ταχείας δήλωσης των δικαιωμάτων επί των ιδιοκτησιών βρίσκεται στα χέρια τους.
Ήδη από τις 13 Μαρτίου, ο δήμος Ιωαννιτών έχει καλέσει τους έχοντες δικαίωμα κυριότητας και νομής σε ακίνητα, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 28 Μαρτίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, εφόσον ο χρόνος δεν επαρκέσει.
Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού–Εξωραϊστικού Συλλόγου Δροσιάς–Πεντέλης, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χωροταξικού, Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Γιώργο Βίνη, την αντιδήμαρχο Πρασίνου, Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και κυκλοφοριακών θεμάτων, αντιπρόεδρο παράλληλα του Συλλόγου Ελένη Βασιλείου καθώς και τα στελέχη της Πολεοδομίας Κατερίνα Παπανικολάου και Θεόδωρο Μπαμπασίκα.
«Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε η επιθυμία των κατοίκων για την ταχεία ολοκλήρωση της μελέτης, προβλεπόμενης διάρκειας 34 μηνών, και η έκδηλη προσμονή τους για πραγματοποίηση έργων υποδομής και αναβάθμισης της περιοχής», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πέτρου, σε συνέντευξη τύπου των μελών του Δ.Σ. με τους δύο αντιδημάρχους.
Η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς θα οδηγήσει σε ταχύτερες διαδικασίες στην ολοκλήρωση της μελέτης και τελικά στην ανάπτυξη υποδομών που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος καλεί τους κατοίκους να προχωρήσουν στις δηλώσεις, χωρίς καθυστερήσεις. «Μέχρι τώρα διεκδικούσαμε από άλλους (τον δήμο, τις υπηρεσίες) να προχωρήσουν το θέμα. Τώρα πρέπει να ανταποκριθούμε οι ίδιοι, για να μην καθυστερήσει η πρόοδος της μελέτης», σημείωσε ο πρόεδρος.
Συνολικά εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνουν περί τις 3.000 δηλώσεις δικαιωμάτων, ενώ ήδη, από τις πρώτες ημέρες έχουν προχωρήσει εκατοντάδες, σύμφωνα με τον κ. Βίνη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει με υπευθυνότητα και θα παρακολουθεί το θέμα, το οποίο υπήρξε σε προτεραιότητα από την αρχή της θητείας της. «Η δημοτική αρχή προέταξε το διαχρονικό αυτό αίτημα και δρομολόγησε κατά απόλυτη προτεραιότητα τη μελέτη, διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση από ίδιους πόρους», σημείωσε ο κ. Βίνης, που ευχαρίστησε και τον Σύλλογο και την κ. Βασιλείου, την οποία χαρακτήρισε ως τον «συνδετήριο κρίκο» μεταξύ των κατοίκων και των υπηρεσιών του δήμου.
«Με τη μελέτη πράξης εφαρμογής, δεν τακτοποιούνται μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιώ,ν που έμεναν εγκλωβισμένοι εδώ και 30 χρόνια, χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους, αλλά είναι σημαντικό ότι θα ακολουθήσει η υλοποίηση μελετών για έργα υποδομώ,ν που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Βασιλείου.
Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον δήμαρχο, τους εργαζόμενους στην Πολεοδομία αλλά και την κ. Βασιλείου, που και ως πρώην πρόεδρος του Συλλόγου συνέβαλε τα μέγιστα στη δρομολόγηση της μελέτης, εξέφρασε το μέλος του Συλλόγου Σωκράτης Μπαλάφας. «Πλέον αυτή η Οδύσσεια, όπως τα μέσα είχατε χαρακτηρίσει την υπόθεση, τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η μη υποβολή της δήλωσης, ούτε σε αυτό, ούτε σε επόμενα στάδια που θα ακολουθήσουν, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταγραφή των ιδιοκτησιών ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», που σημαίνει ότι δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας