ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δέσμη προτάσεων για την Παμβώτιδα από τα «Γιάννενα Τώρα»

Την περιβαλλοντική εξυγίανση αλλά και την ανάδειξη της λίμνης Παμβώτιδας προτάσσει η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή και εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ζήτημα της επαναφοράς υδάτων από της πηγές, με τον τρόπο που περιγράφεται στο μάστερ πλαν, που έχει εκπονηθεί από την περιφέρεια.

«Αυτή την τετραετία η δημοτική αρχή αγνόησε τη λέξη λίμνη, έχει στρέψει τα νώτα της προς τη λίμνη και δεν υπάρχει ούτε μια δραχμή στον προϋπολογισμό καμιάς χρονιάς που να έχει σχέση με τη λίμνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας και πρόσθεσε πως η λίμνη αποτελεί τον πρώτο στόχο της παράταξης, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, καθώς είναι συνυφασμένη με τους πολίτες και την πόλη.

Σημείωσε δε πως η παράταξη θεωρεί πως πρέπει να ενισχυθεί ο Φορέας Διαχείρισης, να υπάρχει αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη λίμνη, να ιδρυθεί Λιμεναρχείο Παμβώτιδας και να γίνει προσπάθεια για τη λειτουργία υδροπλάνων. «Για εμάς παρότι οι λίμνες δεν ψηφίζουν, θα είναι πρώτη μας προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την πρόταση της παράταξης, ήδη από το 2014, ανέλυσε ο κ. Πάνου, τονίζοντας πως η αναστροφή της φθίνουσας πορείας είναι δυνατή εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση για να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία και το επιστημονικό δυναμικό της πόλης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος και διαχείρισης της στάθμης της λίμνης, αποτροπής των φερτών υλικών να πέφτουν στην λίμνη, φυσικής αποκατάστασης επικοινωνίας των πηγών με τη λίμνη και της συνολικής διαχείρισης των πτηνοτροφικών αποβλήτων. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη μερική επαναφορά του υγροτοπικού χαρακτήρα της Λαψίστας αλλά και τρόπους για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση, όπως πεζοδρόμηση στην περιοχή των ιχθυολεκανών και υποδομές για διεύρυνση του δικτύου ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Ειδικές προτάσεις έγιναν και για το Νησί, το οποίο, σύμφωνα με την παράταξη, μπορεί να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό, ζωντανό μουσείο-θεματικό πάρκο.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Κολόκας σημείωσε ότι η κατάσταση της λίμνης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την επαναφορά των πηγών με φυσικό τρόπο, με δεδομένο ότι η στάθμη είναι υψηλότερη από τον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα το καθαρό νερό να διοχετεύεται στον Καλαμά. «Αν συνεχιστεί ο ίδιος τρόπος, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη λειτουργία του θυροφράγματος.

Τέλος, προτάσεις για την περαιτέρω σύνδεση των δημοτών και επισκεπτών με τη λίμνη, μέσα από ενημέρωση και ανάπτυξη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, διατύπωσε ο Θοδωρής Αλεξίου, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να ανακαλύψουμε τον τροχό», αλλά να παραδειγματιστούμε από καλές πρακτικές από λίμνες αντίστοιχες με τη δική μας. Μεταξύ αυτών, πρότεινε τη δημιουργία πλαζ σε δύο σημεία, με στόχο και τον αυτοκαθαρισμό της λίμνης. «Αν δε μάθουμε τη λίμνη μας και πραγματικά και ουσιαστικά δεν φροντίσουμε και να την αξιοποιήσουμε και να την καθαρίσουμε, τότε θα γίνει μια νεκρή λίμνη και δε θα μπορέσουμε ποτέ ως πολίτες να αξιοποιήσουμε αυτά που μας προσφέρει», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας