ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κόνιτσα- Επίθεση με ρόπαλα σε ανήλικους Αφγανούς

Επίθεση με ρόπαλα από κουκουλοφόρους δέχθηκαν στην Κόνιτσα ανήλικοι πρόσφυγες, αφγανικής καταγωγής, που φιλοξενούνται στη δομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Άρσις», σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν εννέα ανήλικοι, που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο γήπεδο της πόλης, ήρθαν αντιμέτωποι με πέντε άγνωστα άτομα, τα οποία έφεραν ξύλινα ρόπαλα στα χέρια και είχαν φροντίσει να καλύψουν με κουκούλες τα πρόσωπά τους για να μην αναγνωρίζονται. Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ένας ανήλικος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμη αντιμετώπισε προβλήματα δύσπνοιας.
Το κρούσμα ρατσιστικής βίας καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ωστόσο στην ακριτική κωμόπολη επικρατεί έντονος προβληματισμός, με κατοίκους να κάνουν λόγο για δράση ακροδεξιών στοιχείων, με δεδομένο πως το καλοκαίρι, στην ίδια περιοχή, θύμα επίθεσης είχε πέσει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, ενώ πρόσφυγες είχαν δεχθεί επίθεση και πριν λίγες ημέρες, στη διάρκεια συμμετοχής τους σε αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Τη λύπη και τον αποτροπιασμό του εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο δήμος Κόνιτσας, κάνοντας λόγο για απρόκλητη και βάναυση επίθεση ανεύθυνων και απαράδεκτων ατόμων εναντίον μελών ομάδας ασυνόδευτων ανηλίκων Αφγανών.
«Η δημοτική αρχή, στο σύνολό της, καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας με στόχο ευάλωτους και εκδιωγμένους πληθυσμούς, που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους. Ευελπιστούμε ότι οι δράστες της επίθεσης δεν προέρχονται από τους κόλπους της τοπικής κοινωνίας, η οποία απέδειξε από την πρώτη στιγμή την ευαισθησία της στο προσφυγικό ζήτημα, με την ίδρυση του πρώτου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και την αδιατάρακτη λειτουργία και ένταξή του στην καθημερινή ζωή της Κόνιτσας», αναφέρει ο δήμος Κόνιτσας, δηλώνοντας πως θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά και θα ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν ό,τι επιβάλλεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων τους, ούτως ώστε οι δράστες να εντοπιστούν και να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις. «Η βία και οι ασκούντες αυτήν δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία του δήμου μας, δεν την εκφράζουν και δεν έχουν το δικαίωμα να προκαλούν με τη δράση τους την αναμφισβήτητη ευαισθησία σε ό,τι έχει σχέση με τις δημοκρατικές αρχές, τη φιλοξενία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει.

Την απερίφραστη καταδίκη τους εκφράζουν και τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας αδιανόητες τέτοιες πράξεις και ιδιαίτερα απέναντι σε παιδιά. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται στην υποδειγματική λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων, από το Μάρτιο του 2016 έως και τον Ιούλιο του 2018, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας, με την Κόνιτσα να αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα στη χώρα μας και όχι μόνο.
«Αυτό ακριβώς το λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης οφείλουμε όχι μόνο να μην το λησμονήσουμε, αλλά να το υπερασπιστούμε και να το διαφυλάξουμε. Το προοδευτικό πρόσημο είναι η επένδυση μας στον τόπο. Όσοι ενδεχομένως χαϊδεύουν ακροδεξιά ακροατήρια είτε με τα λεγόμενα τους, είτε ακόμα και με τη σιωπή τους, φέρουν τεράστια ευθύνη και εκτίθενται ανεπανόρθωτα στην κοινωνία», σημειώνει.
Τις ρατσιστικές επιθέσεις καταδικάζει, τέλος, και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. Κόνιτσας, με δεδομένο πως οι ανήλικοι πρόσφυγες αποτελούν μέρος της μαθητικής κοινότητας των σχολείων της Κόνιτσας. «Πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες δηλητηριάζουν την κοινωνία μας και δε συνάδουν με τον πολιτισμό και την παιδεία μας», σημειώνεται σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Ένα τριήμερο «Στα Αγιασμένα Αχνάρια του Αγίου Παϊσίου»

Ηπειρωτικός Αγών

Η Κόνιτσα «αποκαλύπτεται» στην ελληνική αγορά

Οι μισοί πρόσφυγες στην Ήπειρο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021