Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ζητούμενο η αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση

Με ενότητα και αποφασιστικότητα, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, συντάσσονται και ενισχύουν την πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, έχοντας και τη στήριξη και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με την πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με το Νομαρχιακό Τμήμα, και το Κοινωνικό Πολύκεντρο, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο δημόσιο: Νομικές-κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις», τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Du Lac.
Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος Πρωτοδικών και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μιχάλη Τσέφας, που θα μιλήσει με θέμα «Ιστορική και νομοθετική κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού» και η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Μαργαρίτα Παναγοπούλου, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπή.
«Στην εκδήλωση, εκτός από το κάλεσμα που κάνουμε για συμμετοχή των συναδέλφων, έχουμε προσκαλέσει τους βουλευτές του νομού, τα πολιτικά κόμματα, τον Δικηγορικό Σύλλογο και τους κοινωνικούς φορείς, γιατί θεωρούμε ότι η επαναφορά των δώρων στο δημόσιο είναι υπόθεση πλέον που αφορά όλη την κοινωνία», σημείωσε ο πρόεδρος του Ν.Τ. και μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, που αναφέρθηκε και στις συναντήσεις της ΑΔΕΔΥ με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και της Νέα Αριστερά Αλέξη Χαρίτση, καθώς και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο.
«Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στη δημιουργία εκείνου του απαραίτητου πολιτικού πλαισίου, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Η πρότυπη δίκη έχει τη σημασία της, αλλά καθοριστικός παράγοντας θα είναι η δράση των εργαζομένων στον δημόσιο και τα αναγκαία μέτωπα, ώστε πολιτικά να επιβάλλουμε την επαναφορά των δώρων στον δημόσιο», σημείωσε ο κ. Γρίβας.
Εκ μέρους των Συλλόγων Εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της πόλης, ο Γιώργος Φλούδας από το ΠΓΝΙ και ο Αλέξανδρος Κοσμάς από το «Χατζηκώστα» τόνισαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εισοδημάτων των υγειονομικών.
«Εμείς οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας μισθολογικά είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων, διότι μέσα σε ένα βεβαρημένο περιβάλλον, σε ένα κυκλικό ωράριο, οι ωρομίσθιες αμοιβές και τα νυκτερινά και τα εξαιρέσιμα είναι πολύ χαμηλά, τέτοια ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Θεωρούμε ότι η πίεση, η συνδικαλιστική και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, πρέπει να αυξηθεί το επόμενο διάστημα και να πιέσει την κυβέρνηση για τη χορήγηση των δώρων», σημείωσε ο κ. Φλούδας.
Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τόνισε και ο κ. Κοσμάς, προσθέτοντας και το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών, που εκκρεμεί. «Ιδιαίτερα οι υγειονομικοί, που σταθήκαμε στο ύψος μας και δώσαμε τα πάντα στον χώρο της υγείας την περίοδο του covid, δικαιούμαστε να αυξηθεί ο μισθός μας, να πάρουμε τα δώρα, τα οποία θα ενισχύσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 15% ετησίως», ανέφερε.
Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, απεύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βαγγέλης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παργανάς σημείωσε πως οι 13ος και 14ος μισθός είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων έπειτα από αγώνες. «Από το 2010 και μετά, από την εποχή των μνημονιών, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μια σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όσο και σε αγοραστική αξία και αγοραστική δυναμική. Ως εκ τούτου, λοιπόν, θεωρούμε ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες, έτσι ώστε να μπορέσει να επανέλθει ο 13ος και το 14ος μισθός σε όλους τους εργαζομένους. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η αύξηση αποδοχών μέσω των δώρων και το αίτημα που είναι πια διαχρονικό, για μια ζωή με αξιοπρέπεια», σημείωσε.
Την ενότητα των εργαζομένων του δημοσίου σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου. «Το μήνυμα είναι ότι για να πετύχουμε πράγματα στον δημόσιο τομέα, δε γίνεται με το διαίρει και βασίλευε, ούτε με κομματικές ταυτότητες, αλλά όλοι μαζί ενωμένοι», σημείωσε και έδωσε τα «εύσημα» στην ΑΔΕΔΥ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το θέμα αυτό. «Είναι λυπηρό, όμως, και θέλω να το πω δημόσια, ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε, έστω και την καλή θέληση και την ευγένεια να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ», τόνισε και πρόσθεσε πως το δημοσιονομικό κόστος για την επαναφορά των δώρων εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ ετησίως, όταν το πλεόνασμα φτάνει τα οκτώ.
«Μήπως αυτά τα 6 δισ., τα υπόλοιπα, τα ξοδεύουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση στα σχολεία ή για τη βελτίωση των εργαζομένων σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι όλες αυτές οι αποφάσεις ή οι μη αποφάσεις, έχουν πολιτικό κόστος και προφανώς θα πρέπει να είναι έτοιμη να το υποστεί», κατέληξε, καλώντας τους εκπαιδευτικούς στην εκδήλωση, που στόχος είναι να λάβει τα χαρακτηριστικά συγκέντρωσης και δυναμικής απάντησης της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα

Διεκδίκηση δώρων και επιδόματος αδείας σε όλα τα επίπεδα

Νέα προσπάθεια για επαναφορά δώρων και επιδόματος αδείας

Δουλειά με αξιοπρέπεια το ζητούμενο για τους εργαζόμενους