Το γεγονός αυτό περιορίζει την ικανοποίηση, που είχαν δημιουργήσει οι εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, καθώς εκτίμηση είναι πως η μοριοδότηση δεν είναι αρκετή από μόνη της να οδηγήσει σε αγορά και εγκατάσταση μεγάλου αριθμού αντλιών θερμότητας, ικανών να συμβάλουν καταλυτικά στον περιορισμό του προβλήματος της αιθαλομίχλης.
Κοινός τόπος στις κατά καιρούς παρεμβάσεις των τοπικών φορέων είναι πως η αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων απαιτεί στρατηγικές με ολιστική προσέγγιση. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν γενναία οικονομική στήριξη, καμπάνιες ενημέρωσης και προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες της περιοχής, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Δήμος Ιωαννιτών: Δεν αρκεί μόνο η επιπλέον μοριοδότηση
Ο Δήμος Ιωαννιτών χαιρετίζει την έναρξη του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» και την απόφαση για την επιπλέον μοριοδότηση των αιτήσεων που υποβάλλονται από τους κατοίκους των Ιωαννίνων, ενθαρρύνοντας τους δημότες να καταθέσουν άμεσα τις αιτήσεις τους και καλώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλλουν στη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα του προγράμματος, ώστε οι δημότες να ενημερωθούν σωστά και να συμμετάσχουν ενεργά.
«Οι ευνοϊκές προβλέψεις του προγράμματος για την περιοχή μας αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο λεκανοπέδιο και αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν επαρκεί για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Όπως αναφέρει, το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά του, απαιτεί πιο στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις με οικονομικά κίνητρα, κάτι που έχει ήδη επισημάνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη και πρόσφατα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Κατά τις συζητήσεις αυτές, ο δήμαρχος ανέδειξε την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός ολιστικού προγράμματος αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο θα προκύψει από τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Δήμο Ιωαννιτών. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικά μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως η επιπλέον επιδότηση ενεργειακά αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων θέρμανσης. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του να υποστηρίξει το Υπουργείο στην κατηγοριοποίηση των νοικοκυριών με αυξημένες ανάγκες, αξιοποιώντας τα δεδομένα των κοινωνικών του υπηρεσιών.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Ιωάννινα, ως δήμος που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση για την υλοποίηση των φιλόδοξων αυτών στόχων. Η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, άλλωστε, απαιτεί συντονισμένες δράσεις και ισχυρή συνεργασία», τονίζεται σε δελτίο τύπου, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να υπογραμμίζει, από την πλευρά του: «Η αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια που συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και συνεργασία με την Πολιτεία για να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις. Τα Ιωάννινα έχουν τη δυναμική να πρωτοπορήσουν ως κλιματικά ουδέτερη πόλη, αλλά χρειάζονται την κατάλληλη στήριξη για να το πετύχουν».
Σ. Δημητριάδης: «Ούτε φέτος αποτελεσματικά μέτρα»
Παρέμβαση για το θέμα κάνει και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», που επανειλημμένα έχει αναδείξει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, Σάββας Δημητριάδης.
Όπως επισημαίνει, παρά τις για χρόνια επισημάνσεις και διαπιστώσεις του προβλήματος, αποτελεσματικά μέτρα δεν πάρθηκαν ούτε και φέτος, καθώς το πρόγραμμα για τις αντλίες θερμότητας στην περιοχή δε θα λύσει το πρόβλημα, με δεδομένο πως το κόστος για να καλύψουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους, είναι αρκετά μεγάλο. Ο κ. Δημητριάδης προτείνει μια σειρά μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η γενναία επιδότηση του ρεύματος και του πετρελαίου, ειδικά για τους χειμερινούς μήνες, και η παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημερωτική εκστρατεία, με στόχο την αποθάρρυνση της χρήσης τζακιών και ξυλόσομπων, που συμβάλλουν σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τέλος, χαρακτηρίζει λυπηρό ότι οι αρμόδιοι και οι τοπικές αρχές δε δίνουν λύση ή δεν απαιτούν λύση σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερο.