ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με προτάσεις για την ενεργειακή μετάβαση η παράταξη Νάτση

Με ένα θέμα επίκαιρο, που παράλληλα συνδυάζεται με την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις, ξεκινά η δημοτική παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση, τις δημόσιες παρεμβάσεις της ενόψει των εκλογών.

Πρόκειται για το θέμα της ενεργειακής μετάβασης σε ένα λιγότερο κοστοβόρο και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την τεχνολογία αλλά και τη δυνατότητα που δίνεται και σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο ομάδων πολιτών να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Du Lac, εκδήλωση-ημερίδα με θέμα «Η εξοικονόμηση ενέργειας, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», με ομιλητές τον σύμβουλο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Τσέκερη και το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κίλια. Παράλληλα, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι δήμων και φορέων, για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Σταδιακά και στη χώρα μας, ολοένα και περισσότεροι δήμοι ξεκινούν τις διαδικασίες σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες, να εξοικονομήσουν πόρους ή ακόμα να διαθέσουν την ενέργεια σε κοινωνικά ευάλωτους πολίτες. Οι ενεργειακές κοινότητες άπτονται στο μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας, που επίσης προωθείται όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, διανομή και διάθεση ενέργειας, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους, των δημοτικών τελών, την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Μαζί με τις ενεργειακές κοινότητες, τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, φωτισμού, διαχείρισης νερού και αποβλήτων, είναι στις βασικές προτεραιότητες της παράταξης, πάνω στα οποία πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως τόνισε ο κ. Νάτσης.

«Είναι ωραίο το όραμα και να λέμε ότι θα γίνουμε “πρωτεύουσα των Βαλκανίων της Βορειοδυτικής Ελλάδας”, αλλά το θέμα είναι το πώς δεν αρκεί να το αναφέρουμε, αλλά να βρούμε πώς θα το κάνουμε, αξιοποιώντας την τεχνολογία και όσα εργαλεία έχουμε στα χέρια μας ως τοπική αυτοδιοίκησης», σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι η συζήτηση ενόψει των εκλογών θα πρέπει να «ξεφύγει» από τις γενικόλογες παρατηρήσεις και να γίνει πιο ουσιαστική.

Όπως επισημαίνει η παράταξη, σημαντικές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η κατάρτιση νέων επιστημόνων και τεχνιτών σε νέα επαγγέλματα και τεχνικές, η ενημέρωση της τοπικής αγοράς, η προώθηση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, η συνεργασία με τα τοπικά εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, η δικτύωση με άλλους δήμους, η βοήθεια της δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων και clusters κ.λπ.

«Η προγραμματική ένταξη των ενεργειακών παρεμβάσεων, από τις εκλεγμένες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι όχι μόνον απαραίτητη αλλά και ώριμη επιλογή», όπως αναφέρει, εφόσον μπορούν να απελευθερώσουν πόρους για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση και τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, συνδέουν τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών των μικρών επιχειρήσεων και των ΟΤΑ, με την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους, κινητοποιούν και εμπλέκουν ένα μεγάλο εύρος της κοινωνίας (δήμους, συνεταιρισμούς, μικρές επιχειρήσεις, πολίτες), δημιουργώντας εργασία και τοπική ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας