Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Επιστρέφει μέσω ΕΣΠΑ το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Αλλάζει κατεύθυνση και μοντέλο για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας η Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Ήπειρος 2021-2027, με 11 εκ. ευρώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Μετά από μια αναλυτική ανασκόπηση του παρελθόντος σχετικά με το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας στην ερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» και του επικεφαλής της Γιάννη Στέφου, «έδειξε» το Ε.Π. Ήπειρος για την ανάπτυξη του Πάρκου.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, στο πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027, ο πρώτος άξονας αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω αξιοποίησης της έρευνας και καινοτομίας, με συνολικά κονδύλια ύψους 54,1 εκ. ευρώ. Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει δράση για την ανάπτυξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. «Σε αυτό μπορούμε να βάλουμε 11 εκ. ευρώ, με 100% επιδότηση, και αρχικά να κάνουμε το κοινόχρηστο κτίριο, που θα είναι ανοικτό, θα μπουν και οι start-up και να κάνουμε τα δύο από τα έξι κτίρια τουλάχιστον. Βέβαια, αυτά σε περίπτωση που θα είμαστε μόνοι μας στη διαχείριση. Εάν γεμίσει, μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλο στάδιο, με χρήματα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όταν αγωνίζεσαι για ένα πράγμα και το έχεις πιστέψει, δεν αφήνεις την προσπάθεια», σημείωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Η προοπτική αυτή, βέβαια, αλλάζει πλήρως τον σχεδιασμό και το μοντέλο, πέρα από την μείωση του φυσικού αντικειμένου. Και αυτό γιατί η 100% χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ σημαίνει ότι δε θα μπορεί να έχει έσοδα, αν και ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως το κεντρικό κτίριο θα αφορά φορείς και start-ups, αλλά τα υπόλοιπα θα στεγάζουν εταιρίες.
«Γιατί δεν το κάναμε από την αρχή; Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην περιοχή», σημείωσε, απαντώντας στις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα συμμετέχουν άλλοι φορείς, φέρνοντας ως παράδειγμα το υφιστάμενο Τεχνολογικό Πάρκο. «Δεν μπορεί να το στηρίζει η Περιφέρεια και ουδείς άλλος να ασχολείται», ανέφερε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Καχριμάνης, απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Στέφου, μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί περί τις 200.000 ευρώ για τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα τεύχη δημοπράτησης και την οικοδομική άδεια του πολυπόθητου Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Δημόσια διαβούλευση ζητά το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Την κάθετη διαφωνία της με τη λογική και τον σχεδιασμό του περιφερειάρχη για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, εκφράζει η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», επιμένοντας στη θέση της για ένταξη του Πάρκου Έρευνας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα περιλαμβάνει και το επικείμενο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά.
«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παρωχημένο, στατικό και κλειστό μοντέλο μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, το οποίο δε συνδέει την έρευνα και καινοτομία με τις σύγχρονες ανάγκες, την τοπικότητα και τις βιώσιμες παραγωγικές διαδικασίες», αναφέρει ως προς τον σχεδιασμό στον οποίο επιμένει ο περιφερειάρχης, επαναφέροντας την πρότασή της για δημόσια διαβούλευση και την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ειδικών επιστημόνων, φορέων και της τοπικής κοινωνίας. «Με ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν από έρευνα και καινοτομία, να επανασχεδιαστεί το έργο, μήπως τελικά μπορέσουμε και βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο», καταλήγει.

 

Σχετικά άρθρα

Εν αναμονή του αναδόχου για τον κόμβο στον Δρίσκο

«Πυξίδα» το κασκαβάλι για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Αποστόλης Τζελέτας

Πολλαπλά χρήσιμος, αλλά κυρίως για τους κτηνοτρόφους

Γεωργία Χαλάτση