Χωρίς να δώσει κάποια είδηση σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Πιερρακάκης εξήρε την ιστορία του Ιδρύματος και το ανθρώπινο δυναμικό του, ενώ αναφέρθηκε και στη φιλία του με τον Μωυσή Ελισάφ, που ήταν ένας από τους λόγους της παρουσίας του στην πόλη, όπως ανέφερε.
Εκτός από την ιστορία και την προσφορά του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, τόνισε ότι συντελούνται ραγδαίες αλλαγές, τις οποίες ακολουθούν και τα Πανεπιστήμια. «Τα Ανώτατα Ιδρύματα επαναπροσδιορίζονται. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επαναπροσδιορίζει συνεχώς τον εαυτό του, όλες οι σχολές και όλα τα τμήματά του καινοτομούν, όλα τα πανεπιστήμια διεθνοποιούνται», σημείωσε για να προσθέσει πως και από την πλευρά του Υπουργείου γίνονται σημαντικά βήματα.
«Δόθηκαν 1000 θέσεις για πρώτη φορά, αλλά δε φτάνουν. Η χρηματοδότηση έχει αυξηθεί 50% από το 2018, δε φτάνει. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μεγάλα ποσά, 700 εκ. για εστίες. Θα διπλασιαστεί ο αριθμός των κλινών, όμως και πάλι δε φτάνουν. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να πετύχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια τον σκοπό τους, να αποκρατικοποιηθούν, να γίνουν πραγματικά αυτοδιοίκητα, όπως λέει το Σύνταγμα. Γνωρίζουμε όμως ότι στο τέλος της ημέρας το ανθρώπινο δυναμικό, και επειδή είμαστε εδώ, το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οριοθετεί όχι μόνο μια διαφορετική ιστορία, που αντανακλά όλα όσα ανέφερα και είναι τεράστια, αλλά κυρίως οριοθετεί την τεράστια προοπτική», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, καταλήγοντας.
Τον λόγο αμέσως μετά έλαβε η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, που ξεκίνησε τον χαιρετισμό της με ηχητικό ντοκουμέντο από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, που ο τότε υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου χαρακτήρισε «μυσταγωγία» και ο Λουκής Ακρίτας «ορόσημο».
«Είναι βαριά παρακαταθήκη και μεγάλη ευθύνη να πρυτανεύει κανείς σε ένα τέτοιο Ίδρυμα», σημείωσε η κ. Μπατιστάτου, προσθέτοντας πως οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν νέες τολμηρές και δημιουργικές απαντήσεις. «Γι’ αυτό ενισχύομε τα προγράμματα σπουδών μας, δυναμώνουμε την έρευνα, διασφαλίζουμε ότι η εκπαίδευση είναι προσβάσιμη για όλους τους φοιτητές και όλες τις φοιτήτριες», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπο Φειδά, καθώς η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε ως παράρτημα του ΑΠΘ στις 7 Νοεμβρίου του 1964, και των πρώην πρυτάνεων Δ. Βέργαδου, Ι. Γεροθανάση, Τρ. Αλμπάνη και Γ. Καψάλη.
Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
Το πρωί ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ξεναγήθηκε στους χώρους τους από τη διευθύντρια Μάρθα Παπαδοπούλου. Αφορμή για την επίσκεψή του αποτέλεσε το μεγάλο έργο ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων του κράτους, ώστε να διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες.
Η ψηφιοποίηση χρηματοδοτείται με το ποσό των 30 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τα ΓΑΚ των Ιωαννίνων διατίθεται περίπου 1,5 εκατομμύριο.