Η συζήτηση για κίνητρα στις παραμεθόριες περιοχές έρχεται από πολύ παλιά, ωστόσο, σε σχέση τουλάχιστον με τις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, όσα κατά καιρούς ανακοινώθηκαν, κυρίως μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, δε στάθηκαν ικανά να οδηγήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή.
Τα όσα είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σε ομιλία του στην εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», δημιουργούν κάποιες προσδοκίες, ωστόσο θα φανεί στην πορεία αν είναι βάσιμες.
«Είναι κοινή αγωνία αλλά και κοινή προσδοκία όλων μας να αναγεννήσουμε τα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου, ιδιαίτερα των παραμεθόριων περιοχών. Να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους, με δουλειές που θα τους δίνουν τη χαρά και την περηφάνια της εργασίας και της επιτυχίας τους και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εκεί τις οικογένειές τους. Είναι μία εθνική αναγκαιότητα την οποία έρχεται να υπηρετήσει αυτή η κυβέρνηση με ακόμη πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι το βάρος θα πέσει στις μεγάλες επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, προωθείται ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας για επενδύσεις ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές, ενώ όλες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις και για την ανάπτυξή τους θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον αγροτικό τομέα, την τουριστική ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι περιοχές αυτές διαθέτουν πλούσιους φυσικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι σημαντικές είναι οι προσπάθειες για την ψηφιακή συνδεσιμότητα των παραμεθόριων περιοχών, ώστε να καταστούν ελκυστικές για νέες επιχειρήσεις και καινοτόμα έργα.
«Δε ζητάμε λαγούς με πετραχήλια»
Για ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής έκανε λόγο ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, κρατώντας μικρό καλάθι, καθώς πολλές φορές το κράτος έχει δείξει ότι δεν αντιλαμβάνεται το επιπρόσθετο κόστος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε μια παραμεθόρια περιοχή, ακόμη και για απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα η συντήρηση ενός παλιού σπιτιού.
Άλλωστε, ειδικά στο Πωγώνι η συζήτηση για κίνητρα μετρά δεκαετίες, ενώ στο παρελθόν είχε μπει στο τραπέζι και η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), χωρίς να είναι στις επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας. Τελευταία φορά, πάντως, που υπήρξε ουσιαστική υπόσχεση για κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκεπτόμενος την περιοχή, είχε εντάξει το Πωγώνι στις υποψήφιες παραμεθόριες περιοχές που θα δινόταν κίνητρα για την εγκατάσταση επενδύσεων. Ουδέν όμως έγινε.
«Δε ζητάμε λαγούς με πετραχήλια. Απλά πράγματα ζητάμε. Το φορολογικό καθεστώς πρέπει να είναι διαφορετικό και σταθερό, διαφορετικά κανείς δε θα επενδύσει στην περιοχή, με δεδομένο ότι τα κόστη είναι μεγαλύτερα», τόνισε ο κ. Καψάλης, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει για την περιοχή, λόγω και της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.