Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ανάγκη μελέτης αποστραγγιστικού δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο

Στο «μικροσκόπιο» του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μπήκε η 1η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, με ιδιαίτερη αναφορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και στην πεδιάδα της Άρτας.

ΟΙ ζώνες που προβλέπονται στο σχέδιο, είναι δέκα και συγκεκριμένα οι χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων, χαμηλή περιοχή άνω ρου του π. Καλαμά και παραποτάμων, μέσος ρους Καλαμά από το ύψος της Βροσίνας έως το Καστρί, κάτω ρους – ∆έλτα π. Καλαμά και παράκτια ζώνη Ηγουμενίτσας, χαμηλές περιοχές λεκάνης π. Αχέροντα και κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου και ρεμάτων δυτικά της περιοχής, χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου – Αράχθου και Πεδιάδες Άρτας, πεδιάδα Πρέβεζας, χαμηλή ζώνη νήσου Κέρκυρας από το ύψος της Στρογγυλής μέχρι τους Βιταλάδες, περιοχή Λευκίμμης και χαμηλές ζώνες της πόλης της Κέρκυρας.

Ειδικά για τα Γιάννενα, θεωρείται ελλιπής η αντιμετώπιση της λεκάνης του λεκανοπεδίου  και προτείνεται η εκπόνηση μελέτης αποστραγγιστικού δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο, στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι υφιστάμενες καταβόθρες, αλλά και αυτές που έχουν καλυφθεί από μεγάλα έργα υποδομής όπως η Εγνατία Οδός. Πολύ σημαντικός θεωρείται ο έλεγχος της επάρκειας του θυροφράγματος, αλλά και η ύπαρξη επιπλέον θυροφραγμάτων σε συνδυασμό με τη στάθμη της λίμνης στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας των οικισμών του λεκανοπεδίου (πόλη των Ιωαννίνων), ενώ επισημαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για τις χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου – Αράχθου και πεδιάδας Άρτας, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ επισημαίνει την αναγκαιότητα εύρεσης πόρων και επίσπευσης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που προτείνονται στην υπό διαβούλευση μελέτη και πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοσθεί η μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας, που υλοποιείται από τον Δήμο με την επίβλεψη του Υπουργείου Υποδομών, ώστε να ανασχεθούν πλημμυρικά φαινόμενα χωρίς να εφαρμοστούν περιοριστικά για την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέτρα.

Σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ/ΤΗ, που αφορούν συνολικά τα μέτρα της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου. Σχετικά με την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου συλλογής μετεωρολογικών και υδρομετρικών δεδομένων, προτείνεται να υλοποιηθεί υπό την ομπρέλα ενός εθνικού δικτύου με κοινές προδιαγραφές, όπως και η ενοποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων με κοινό φορέα διαχείρισης. Επίσης προτείνεται να συμπεριληφθούν όλες οι μελέτες οριοθέτησης/διευθέτησης ρεμάτων, καθώς και στοιχεία προηγούμενων ετών απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στη συλλογή και ψηφιοποίηση στοιχείων οριοθέτησης υδατορεμάτων και δεδομένων αντιπλημμυρικών έργων.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται να ληφθεί μέριμνα για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών των υφιστάμενων έργων ΣΔΛΑΠδιευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς και να προβλεφθούν επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφορικά με την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές από την εκδήλωση πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων.

Τέλος, μεταξύ άλλων, προτείνεται να προβλεφθεί από τους Δήμους η χωροθέτηση επαρκών εκτάσεων για την προσωρινή εναπόθεση φερτών υλικών (μη επικίνδυνων αδρανών) μετά από πλημμύρες αλλά και η συμμετοχή όλων των υπηρεσιών στη διαδικασία Ανάπτυξη Συστήματος Παρακολούθησης του Προγράμματος Μέτρων του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρξει η βούληση της πολιτείας για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, στα οποία δε συμπεριλαμβάνεται βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης που λήγει το 2025, καθώς οι μελέτες και τα έργα αυτά απαιτούν χρόνο. Σχετικά με τη χρηματοδότηση μέτρων που αφορούν στην εκπόνηση μελετών, διευκρινίζεται ακόμη πως το Ε.Π. «Ήπειρος» δεν αποτελεί επιλογή, καθώς δε χρηματοδοτεί μελέτες, ενώ για τα αποστραγγιστικά έργα θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

Σχετικά άρθρα

Αναγκαία η συστηματική και πλήρης παρακολούθηση