Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Δε φτάνει ο χρόνος για τις δηλώσεις

Παράταση τουλάχιστον έξι μηνών, καταθέτοντας τους λόγους που είναι αναγκαία, ζητά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με έγγραφό του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», ενώ και ο δήμος Δωδώνης ζητά παράταση πέντε μηνών με επιστολή του δημάρχου Χρ. Ντακαλέτση προς την ΕΚΧΑ Α.Ε.

Πληθαίνουν οι φωνές για παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, μια διαδικασία που δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, όπως κατέδειξε και προηγούμενο ρεπορτάζ του Η.Α. (εδώ).

Πέντε είναι οι λόγοι που επικαλείται ο περιφερειάρχης, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αναγκαιότητας να δοθεί παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα κτηματολογικά γραφεία Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

Ο πρώτος λόγος είναι η ελλιπής στελέχωση των υποθηκοφυλακείων που εμπλέκονται στην κτηματογράφηση, γεγονός που καθιστά δύσκολη και μακρόχρονη τη χορήγηση των πιστοποιητικών που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι τα γραφεία που έχουν αναλάβει τη σχετικά διαδικασία κτηματογράφησης, λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πέραν των 100 ατόμων ημερησίως, στην καλύτερη περίπτωση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι στις περιπτώσεις που για τη δήλωση κάποιου ακινήτου απαιτείται η λήψη ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον του Ειρηνοδίκη ή Συμβολαιογράφου, η λήψη της είναι δυσχερής. Ήδη στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων η λήψη τους γίνεται έναν μήνα μετά από την υποβολή της σχετικής αίτησης, στα δε Συμβολαιογραφεία επικρατεί πολυκοσμία, η οποία καθιστά δύσκολο το έργο των συμβολαιογράφων, λαμβανομένου υπόψη του πολυσχιδούς έργου τους (μεταβιβάσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί – πληρεξούσια κ.λπ.

Ακόμη, λόγω της μετανάστευσης και της αστυφιλίας που υπήρξε μετά το έτος 1960, ιδίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, δυσκολεύεται το έργο των πολιτών, αφού η μακροχρόνια απουσία τους μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, αν αυτές υποβληθούν ηλεκτρονικά από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς τη λήψη στοιχείων μετά από επιτόπια μετάβασή τους στο προς κτηματογράφηση ακίνητο.

Τέλος, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νέων χωρών, που κατά κύριο λόγο αφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων, δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες, αν συνυπολογιστεί και η εμπλοκή που ήδη υπάρχει από την προσωρινή ανάρτηση των δασικών χαρτών, για τους οποίους, παρεμπιπτόντως, ο περιφερειάρχης ζητά να ανοίξει νέα περίοδος ενστάσεων για χρόνο ίσο με τη διάρκεια του χρόνου κτηματογράφησης, γιατί δεν μπορεί το ίδιο ακίνητο διαφορετικά να δηλώνεται στο κτηματολόγιο και διαφορετικά να εμφανίζεται στο Ε9.

Αδήλωτο μεγάλο ποσοστό

Να δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων περιουσίας τουλάχιστον για πέντε μήνες ζητά ο δήμαρχος Δωδώνης, καθώς δέκα ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των ακίνητων περιουσιών παραμένει αδήλωτο.

Βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σ’ αυτό, όπως εξηγεί, είναι η τεράστια γεωγραφική έκταση που καλύπτουν οι 56 τοπικές κοινότητες του δήμου Δωδώνης, η δυσκολία εντοπισμού των ακινήτων, η απουσία συμβολαίων και τοπογραφικών διαγραμμάτων, αλλά και η έλλειψη διανομών σε πολλές τοπικές κοινότητες.

«Έτσι, η αθρόα προσέλευση των δημοτών στο γραφείο κτηματογράφησης καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτησή τους εντός της ίδιας ημέρας. Και, παρότι το Κτηματολόγιο διέθεσε επιπρόσθετο προσωπικό, που με υπερπροσπάθεια καταχωρίζει, περίπου, 100 ιδιοκτησίες καθημερινά, ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος κι επιβάλλει την παράταση», σημειώνει.

Ο κ. Ντακαλέτσης τονίζει, επίσης, στην επιστολή του προς το Κτηματολόγιο την ανάγκη ανεύρεσης λύσης για τον τρόπο που θα δηλώσουν οι πολίτες τις μακροχρόνια κατεχόμενες δημοτικές εκτάσεις. Μάλιστα, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι δημότες διαθέτουν και παλαιότερες αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Σχετικά άρθρα

Δύσκολοι καιροί για debate σε δήμο και περιφέρεια

Μετακινεί… τοπικές κοινότητες το Κτηματολόγιο

Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο