ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

4,5 εκ. ευρώ για τις ιαματικές πηγές στην Ήπειρο

Τέσσερα σημαντικά έργα, που συνδέονται με την ανάπτυξη της περιφέρειας Ηπείρου, θα χρηματοδοτηθούν μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020», καθώς εγκρίθηκε η ένταξή τους στην 6η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στα Γιάννενα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το έργο «The Net_Rout», συνολικού προϋπολογισμού 21,115 εκ. ευρώ, στο οποίο η περιφέρεια Ηπείρου είναι επικεφαλής εταίρος. Το έργο αφορά τη δημιουργία πολιτιστικών τουριστικών διαδρομών στις περιφέρειες Απουλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, και περιλαμβάνει την αναβάθμιση και αποκατάστασή σημαντικών πολιτιστικών τοπόσημων και ιαματικών πόρων στην περιοχή μας. Ειδικότερα, προβλέπεται χρηματοδότηση 4,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών Αμαράντου, Καβασίλων, Πρέβεζας (Παλιοσάραγα) και Χανόπουλου Άρτας.
Ουσιαστικά, η χρηματοδότηση αυτή εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα υλοποίησης όσων αποτυπώνονται στο master plan, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.
Μετά την καταγραφή της υφιστάμενης διοικητικής και τεχνικής κατάστασης των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών και μετά τη νομοθέτηση των λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών ανέγερσης, λειτουργίας, μετατροπής και επέκτασης κέντρων ή μονάδων ιαματικής θεραπείας, το επόμενο βήμα ήταν η διαμόρφωση του τελικού κτιριολογικού προγράμματος των εγκαταστάσεων τους, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να επιτευχθεί η λήψη του ειδικού σήματος λειτουργίας και η αναδιάρθρωση της επιχειρησιακής τους δυναμικής.
Εγκρίθηκαν, επίσης, τα έργα «Ai Smart» από το οποίο θα διατεθούν 2,960 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού λιμένα Μύτικα, «Best» από το οποίο θα αντληθεί χρηματοδότηση 480.000 ευρώ για την ταυτοποίηση των συστατικών και την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών της περιοχής, και «Creative@hubs» από το οποίο αντιστοιχούν στην Ήπειρο 400.000 ευρώ για την προώθηση της δημιουργικής βιομηχανίας και των παραδοσιακών μορφών (αργυροχοΐα, αγγειοπλαστική), αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και ενίσχυση νέων επαγγελματιών, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό.
«Το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους, καθώς εντάχθηκαν και πρόκειται να υλοποιηθούν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο και οικονομική αξία. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μετά από τον συντονισμό μεταξύ των ελληνικών περιφερειών και της περιφέρειας Απουλίας, τον πλήρη τεχνικό και οικονομικό σχεδιασμό, με εντατική εργασία και κυρίως συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους επωφελούμενους φορείς», δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης η Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία συμμετείχε στην Επιτροπή Παρακολούθηση τόσο με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, όσο και ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων