Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Λείπουν προσωπικό και σύγχρονος εξοπλισμός

Με το μισό από το αναγκαίο προσωπικό λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με την έλλειψη αυτή να αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνδυασμό με την απουσία υποδομών, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη χωροταξία, αλλά και με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Συνέπεια της έλλειψης προσωπικού και της μη αντικατάστασής του εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, δεν είναι μόνο η αδυναμία άμεσης εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων πολιτών, αλλά και η «εξαφάνιση» της γνώσης, σε ένα αντικείμενο δύσκολο, περίπλοκο και εξειδικευμένο, όπως αυτό της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν για μια ακόμη φορά ενώπιον και του διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη, κατά την έναρξη του 29ου Τακτικού Απολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Φορέα, που πραγματοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χαράλαμπος Λυμπεράς, σημείωσε πως η δημόσια κοινωνική ασφάλιση αφορά ολόκληρη την κοινωνία. «Εμείς θέλουμε να εξυπηρετείται κάθε πολίτης σωστά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό ζητάμε από την Πολιτεία να μας δώσει τα απαραίτητα εργαλεία. Εστιάζουμε στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, καθώς έχουν να γίνουν τουλάχιστον 14 χρόνια προσλήψεις στο ΕΦΚΑ, και στις υποδομές, όπως είναι οι υπολογιστές, τα δίκτυα και η εκπαίδευση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα», σημείωσε, ενώ ήταν κατηγορηματικός πως καμία εργασία της αρμοδιότητας του ΕΦΚΑ δε χρειάζεται αν δοθεί σε ιδιώτες, δεδομένης της πάγιας θέσης κατά των ιδιωτικοποιήσεων που έχει εκφράσει ο κλάδος.

Την ίδια ώρα που οι ελλείψεις ανέρχονται στο 50% του προσωπικού, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους είναι άνω των 45 ετών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αντώνης Νικολόπουλος.

Αντίστοιχα προβλήματα έλλειψης προσωπικού υπάρχουν και στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στα Γιάννενα, όπου υπάρχουν τμήματα με μόλις έναν υπάλληλο και έναν προϊστάμενο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ηπείρου και Λευκάδας Μιχάλης Κολιός. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η προ μηνών μετακίνηση της Β’ Τοπικής Διεύθυνσης στην Ελεούσα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση των πολιτών.

Τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και υποδομών αναγνώρισε ευθέως ο διοικητής του ΕΦΚΑ κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο, που ξεκίνησε με πανό και συνθήματα από μερίδα εργαζομένων. «Έχετε δίκαιο σε ό,τι αφορά το προσωπικό, αλλά η διοίκηση δε χαράσσει την κεντρική πολιτική και δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό», σημείωσε, παραπέμποντας στην ενίσχυση μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ 55-67 ετών και δύο διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, σημείωσε πως το τελευταίο δεκαήμερο έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κάποια υποκαταστήματα, εκτιμώντας ότι θα αντικατασταθεί συνολικά ο εξοπλισμός τους επόμενους μήνες, ενώ ο ΕΦΚΑ βρίσκεται σε προτεραιότητα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη ένταξή του στο σύστημα «Σύζευξις ΙΙ», που θα επιτρέψει υψηλότερες ταχύτητες διαδικτύου.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, προτείνοντας μια γενναία ρύθμιση 100-120 δόσεων για την ελάφρυνση των επαγγελματιών, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπεγκάς, επισημαίνοντας τη διερεύνηση λύσεων για τη στέγαση της Β’ Τοπικής Διεύθυνσης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Δ. Μπράτης, ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, συνταξιουχικών και άλλων φορέων.

Σχετικά άρθρα

Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονικά η καταγγελία στον e-ΕΦΚΑ για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς μέχρι 31 Μαΐου

Ηπειρωτικός Αγών