Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Αλλαγές «fast-track» στην παρόχθια ζώνη της Παμβώτιδας φέρνει ο νόμος 5092/24 με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και ισχύει από τις αρχές Μαρτίου.

Ο νέος νόμος αφορά τόσο την αναγνώριση των ιδιοκτησιών στην παραλίμνια περιοχή, ακόμη και μετά την κόκκινη και κίτρινη γραμμή οριοθέτησης, αλλά και μια σειρά άλλων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, όπως το ΚΕΚΩΠ, η Κυρά – Φροσύνη, οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Ι, καθώς βέβαια και το έργο του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νόμο, «ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δε θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί δυνάμει συμβολαιογραφικού εγγράφου ή άλλου δημόσιου εγγράφου, που συντάχθηκε σε χρόνο προγενέστερο του καθορισμού ή την κυριότητα και νομή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβασθεί στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.». Σημειώνεται πως ο νόμος αφορά όχθες, παρόχθιες ζώνες, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το έργο του πεζο-ποδηλατόδρομου, το 2022 ο Δήμος Ιωαννιτών είχε κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, με τους ιδιοκτήτες να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου, που εκδόθηκε την 1η Απριλίου, σημειώνει τη διαδικασία με την οποία αναγνωρίζεται από την Κτηματική Υπηρεσία η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα προσκομισθέντα έγγραφα και διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι εγγεγραμμένοι στα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων παλαιοί αιγιαλοί να διαγραφούν, εφόσον αποδειχθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών. «Κατά συνέπεια, για τις ανωτέρω περιπτώσεις το Δημόσιο απέχει από την άσκηση αγωγών και για τις ασκηθείσες αγωγές, οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται. Σημειώνεται ότι για την απόδειξη του εμπράγματος δικαιώματος προσκομίζονται δημόσια έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη του δικαιώματος», αναφέρεται.

Μοίρασε ευθύνες ο Π. Κολόκας

Για μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αλλά και μια δικαίωση των ιδιοκτητών στην περιοχή του Μάτσικα, της Αμφιθέας, των Λογγάδων, έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας πως ο ίδιος είχε αναδείξει το θέμα ήδη από το 2019, όταν σχεδιάστηκε ο πεζο – ποδηλατόδρομος, προκειμένου να μη χαθούν ούτε κονδύλια ούτε χρόνος, αλλά και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Απέδωσε δε ευθύνες και στην προηγούμενη, αλλά και στη σημερινή δημοτική αρχή, στην προηγούμενη θητεία της οποίας έγινε ο σχεδιασμός, για την πιθανή απώλεια των 12 εκ. ευρώ του έργου.
«Δεν εισακουστήκαμε, αλλά αντίθετα δεχθήκαμε κριτική και επίθεση», σημείωσε ο κ. Κολόκας, ενώ αναφέρθηκε σε «ατραπούς», που μπορεί να προκύψουν στην Κυρά-Φροσύνη, με αξίωση αποζημιώσεων από τον εκμισθωτή, στο ΚΕΚΩΠ και τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.
Μάλιστα, για τον πεζοποδηλατόδρομο, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως εφόσον παραμένουν στις διαθεσιμότητα του δήμου τα 12 εκ. ευρώ, για τα οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία επανασχεδιασμού από τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα συνεχίσουν την υπόθεση στο ΣτΕ, μέχρι την τελική ρύθμιση του ζητήματος.
Από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη αντίδραση, ωστόσο το θέμα είναι γνωστό στην τεχνική και νομική υπηρεσία, οι οποίες εξετάζουν όλες τις παραμέτρους τόσο αναφορικά με το έργο του πεζο-ποδηλατόδρομου όσο και για τις δημοτικές ιδιοκτησίες.

Σχετικά άρθρα

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση