ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λαμπρά και ηλιόλουστα τα 106α «Ελευθέρια» της πόλης

Μια ηλιόλουστη γιορτινή ημέρα, με χιλιάδες Γιαννιώτες να παρακολουθούν την παρέλαση και τους εκπροσώπους των αρχών να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας, ήταν η σημερινή, 106 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Τμήματα των σωμάτων ασφαλείας, μαθητές των σχολείων της πόλης, παιδιά και ενήλικες πολιτιστικών συλλόγων και εθελοντικών φορέων, υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας και της μπάντας της Φιλαρμονικής του δήμου, παρέλασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων, καθώς και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Από το μπαλκόνι της περιφέρειας Ηπείρου παρακολούθησαν την παρέλαση ποδοσφαιριστές της ομάδας Legents 2004, με τον αρχηγό και ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη.

Ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας για την επαναφορά του πνευματικού κεφαλαίου έκανε η κ. Τζούφη σε δηλώσεις της, ενώ αναφέρθηκε και στον συμβολισμό της ημέρας.

«Με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων τελείωσε ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος και στη συνέχεια υπήρξαν εκείνες οι διεθνείς συνθήκες που έδωσαν την δυνατότητα στη χώρα μας να σταθεί και να προχωρήσει. Νομίζω με συναντίληψη και αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα και των γειτονικών μας λαών αλλά και τα δικά μας, μπορούμε να προχωρήσουμε με ειρηνικό τρόπο. Έχουμε ανάγκη αυτή την ειρήνη και στην χώρα μας και στα Βαλκάνια και μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό», σημείωσε.

«Σήμερα είναι η 106η επέτειος μιας απελευθέρωσης που ήρθε μετά από 483 χρόνια σκλαβιάς. Τώρα όμως είμαστε ελεύθεροι και όπως με ανδρεία και ομοψυχία υπήρξε η απελευθέρωση, τώρα με ελευθερία και σύνεση καλούμαστε να εδραιώσουμε την προκοπή μας. Είναι μια ημέρα που δείχνει ότι αν θέλουμε και ομονοούμε, μπορούμε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τασούλας.

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο κ. Μαντάς. «Έχουμε πλέον μεγάλη αυτοπεποίθηση σαν χώρα και σαν λαός. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, ν’ αφήσουμε πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε ακόμη», ανέφερε.

Τη συμβολή των Ιωαννίνων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Στέφος. «Σήμερα τα Γιάννενα είναι μια πόλη με δυνατότητες και ολοκληρωμένες υποδομές, εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, που κάνει τεράστιες προσπάθειες για παραγωγική ανασυγκρότηση. Είμαι βέβαιος ότι με σύνεση και δουλειά, θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Τη συγκίνησή της που βρίσκεται στα Γιάννενα εξέφρασε η κ. Ασημακοπούλου, σημειώνοντας πως είναι υποχρέωση των πολιτικών να δουλέψουν ώστε να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη του λαού.

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για να πάει ο τόπος μπροστά, έστειλε ο κ. Καχριμάνης. «Είναι μια ημέρα χαράς, που σκεφτόμαστε όλοι ότι οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι. Αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις, ώστε όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα. Πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε με την ουσία… Αν δεν κάνουμε δουλειά ουσίας δεν θα βγούμε ποτέ από τα μνημόνια», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

«Οι εσωτερικές δεσμεύσεις και αρχές έκαναν αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν το ’12 και ’13 να οδηγήσουν τη χώρα σε μια επόμενη ημέρα. Αυτές οι εσωτερικές δεσμεύσεις που είναι η ελευθερίας μας, ελπίζω να είναι οι αρχές και της σημερινής γενιάς, να είναι και δικές μας αρχές, για να πάμε τον τόπο μπροστά», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, στέλνοντας τις ευχές του στους Γιαννιώτες.

Σχετικά άρθρα

Εντυπωσίασαν οι ένοπλες δυνάμεις, καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές (φώτος)

«Ελευθέρια» των Ιωαννίνων 1968

Λουκία Τζάλλα

Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αποστόλης Τζελέτας