Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Μπρα ντε φερ χωρίς νικητή και με προδιαγεγραμμένη κατάληξη

Σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της σημερινής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, χωρίς ξεκάθαρο νικητή, εξελίχθηκε η συζήτηση για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατάληξη της οποίας ήταν η παροχή έγκρισης στον δήμαρχο Ιωαννίνων να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων μεσεγγύησης και ενεχύρασης και εκχώρησης των απαιτήσεων, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Σταθερή θέση της δημοτικής αρχής από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ήταν πως ο Δήμος δεν έχει καμία οδό διαφυγής από τη σύμβαση και είναι πλέον υποχρεωμένος να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων, καίτοι ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επέμεινε στο ότι η σύμβαση αυτή δεν είναι επ’ ωφελεία του Δήμου, χαρακτηρίζοντάς την αποικιοκρατική και λεόντειο. Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών της σύμβασης, καθώς, σε περίπτωση υπαναχώρησης, υποχρεούται να καταβάλει στην ανάδοχο το 80% των μελλοντικών πληρωμών με προεξοφλητικό επιτόκιο 5%, παρουσιάστηκε ως επιχείρημα και για την παραίτησης της παράταξής του από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι στο οποίο αρχικά δεν αναφέρθηκε, αν και υπήρχε στη γραπτή εισήγησή του, που είχε διανεμηθεί.
Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης και άσκησε κριτική στον προκάτοχό του για το γεγονός, ότι, ενώ «έδειξε τη σπουδή και έσπευσε να υπογράψει την κύρια σύμβαση, με αποτέλεσμα να δεσμεύσει νομικά και οικονομικά τον δήμο, δεν προχώρησαν όπως είχε νομική και πολιτική υποχρέωση στην υπογραφή των δύο βασικών παραρτημάτων αυτής, […] αφήνοντας κατά τρόπο πολιτικά ανεπίτρεπτο και νομικά επικίνδυνο μία σοβαρή εκκρεμότητα για την επόμενη δημοτική αρχή».
Η προσπάθεια, πάντως, του δημάρχου να παρουσιαστεί η συνέχιση της υπογραφής των συμβάσεων μεσεγγύησης και ενεχύρασης ως αναπόδραστο γεγονός, δεν έπεισε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε από τη συνέχεια της συζήτησης, κάτι που προφανώς είχε να κάνει με το ότι παρουσιάστηκε η σύμβαση ως κάτι το εξώφθαλμα επιζήμιο για τον Δήμο Ιωαννιτών, με τη νυν δημοτική αρχή, όμως, να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης.

«Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί»

Ως μια εύσχημη δικαιολογία για τη μεταστροφή της στάσης της δημοτικής αρχής, που ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης πολεμούσε το έργο, τώρα επιλέγει να το υλοποιήσει, αιτιολόγησε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου τα όσα ανέφερε ο Θ. Μπέγκας, κάνοντας και έναν παραλληλισμό με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια. «Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί με τα μνημόνια και τις κυβισθήσεις», τόνισε και, με ειρωνική διάθεση, εξέφρασε τη χαρά και την ευαρέσκειά του, που η δημοτική αρχή «έστερξε, έστω και με αυτές τις δικαιολογίες, στο δικό της έργο».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» δήλωσε περήφανος για τη σύμβαση, που υπέγραψε, επιχειρώντας να πείσει για τα οφέλη που προκύπτουν με την παράθεση στοιχείων και αριθμών, καταλογίζοντας στον δήμαρχο ότι είπε μισές αλήθειες, που είναι το χειρότερο ψέμα. Ο κ. Παπαγεωργίου αμφισβήτησε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι «χειροδέσμιος», λέξη που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα ο Θ. Μπέγκας, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης, καθώς η ποινική ρήτρα έχει ισχύ στην περίοδο μετά την κατασκευή του έργου. Και κατέληξε, λέγοντας: «Εγώ τις εργοληπτικές εταιρίες αυτές τις ήξερα μόνο από τις πινακίδες».
Την απόσυρση του θέματος και την αναβολή της λήψης απόφασης μέχρι να υπάρξει από τη νομική υπηρεσία του Δήμου γνωμοδότηση, ότι όλα τα σχετικά με τη σύμβαση αυτή εξελίχθηκαν σωστά μέχρι σήμερα, πρότεινε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, λέγοντας πως προσπαθεί να προφυλάξει το σώμα, τον δήμο και τους δημότες, τους αντισυμβαλλόμενους και όλους τους εμπλεκόμενους από μία πιθανή περιπέτεια. «Είναι καλύτερα να προφυλαχθούμε σήμερα, παρά να αμυνόμαστε αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά. Προηγουμένως είχε κάνει λόγο για μια δεσμευτική και ελλιπή σύμβαση, εξηγώντας ότι δεν καταψηφίζει, θεωρώντας το έργο απολύτως απαραίτητο για τον δήμο και ότι ο ανάδοχος, που έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα διαδικασία, «είναι τεχνικά και οικονομικά αξιόπιστος και πιθανολογείται βάσιμα ότι θα εκτελέσει τη σύμβαση τεχνικά άρτια και εμπρόθεσμα».
Ανακολουθία σκεπτικού και τελικής πρότασης της δημοτικής αρχής διαπίστωσε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, υποστηρίζοντας πως η παράταξη του κ. Μπέγκα θα μπορούσε να επιμείνει στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αν κριθεί παράνομη η σύμβαση, δε θα μπορούσε η εταιρεία να θεμελιώσει δικαίωμα αποζημίωσης. Επειδή, ωστόσο, είναι μεγάλο και σημαντικό έργο, υπερψήφισε με επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα, όπως και στο παρελθόν για το ίδιο θέμα.
Την τακτική των ίσων αποστάσεων με κριτική στις παρατάξεις της σημερινής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής συνέχισε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη» Παντελής Κολόκας, λέγοντας ότι η αντιπαράθεσή τους ευθύνεται για το ότι η πόλη μένει σκοτεινή και δεν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. «Πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε. Έπρεπε να έχει γίνει χθες», τόνισε, καλώντας την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει συμβολικά στην αντικατάσταση των λαμπτήρων στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής χαρακτήρισε τη συνέχιση της σύμβασης η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη, εκφράζοντας τη σταθερή διαφωνία της με την επιλεγείσα μέθοδο για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών. Με βάση την εισήγηση σε σχέση με την ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είπε πως θα μπορούσε η σημερινή δημοτική αρχή να καταλογίσει δόλο στον πρώην δήμαρχο για την υπογραφή της σύμβασης και να συγκρουστεί ανοιχτά με την ΤΕΡΝΑ για να υπάρξει μια «χοντρή» επαναδιαπραγμάτευση των όρων σε πολιτικό και όχι νομικό επίπεδο. «Κάνετε πολιτική επιλογή ως δημοτική αρχή να συνεχίσετε και να εφαρμόσετε αυτή την αισχρή σύμβαση», σημείωσε, καταλήγοντας πως είναι ξεκάθαρο πως η δημοτική αρχή δεν έχει πρόθεση να κάνει καμία κόντρα.

Οι απαντήσεις

Θέλοντας να αντικρούσει τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα περί δυνατότητας αμφισβήτησης της σύμβασης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε γνωστές στο σώμα τις ερωτήσεις που κατέθεσε αλλά και τις απαντήσεις που πήρε από τη νομική υπηρεσία του δήμου, οι οποίες καλούν τον δήμο να προχωρήσει υποχρεωτικά στις υπογραφές των συμβάσεων όπως τις εισηγήθηκε, καθώς η ποινική ρήτρα δύναται να ενεργοποιηθεί από την ανάδοχο εταιρία ακόμη και σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αρμόδιου δικαστηρίου».
«Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που είχαμε, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουμε άλλο. Έχουμε πολύ δύσκολο αγώνα μπροστά μας για να διασφαλίσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τους δημότες μας από αυτή την λεόντεια σύμβαση. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε χέρι – χέρι με τη νομική, την οικονομική και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου», κατέληξε ο Θ. Μπέγκας.

Η αποχή που ξάφνιασε

Την έγκριση της υπογραφής των συμπληρωματικών συμβάσεων για να προχωρήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών» υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», πλην της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αναστασίας Γιογλή που απείχε, και «Γιάννενα Νέα Εποχή, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Όμορφη Πόλη» και ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Τσόλης, με την επιφύλαξη της νομιμότητας της απόφασης υπερψήφισε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, την πρότασή της για αναβολή του θέματος ψήφισε η παράταξη «Ιωάννινα_2023», ενώ κατά ψήφισε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη.
Η αποχή της Αναστασίας Γιογλή προκάλεσε έκπληξη με δεδομένο ότι δεν είχε εκφράσει κάποια άποψη στη διάρκεια της συζήτηση, που να οδηγούσε σε διαφοροποίησή της από τη θέση της παράταξής της, ενώ δεν προχώρησε και σε κάποια αιτιολόγηση την ώρα της ψηφοφορίας.
Σε επικοινωνία του Η.Α., η κ. Γιογλή έκανε την εξής δήλωση: «Απείχα από την ψηφοφορία παροχής εξουσιοδότησης υπογραφής των επί μέρους συμβάσεων, γιατί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ήδη υπογραφείσας από την προηγούμενη δημοτική αρχή κύριας σύμβασης, με προεγκεκριμένο, μάλιστα (από την προηγούμενη δημοτική αρχή) περιεχόμενο, σχετικά με το οποίο, καθώς και για τη διαδικασία που έχει τηρηθεί, σας παραπέμπω αυτολεξεί στην εισήγηση του Δημάρχου μας, με τον οποίο ο ιδεολογικός και ηθικός δεσμός παραμένει στενός και άρρηκτος».

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών