Η φωτογραφία είναι από το Prevezatoday.gr
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Εθνική Οδός» μόνο κατ’ όνομα

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση της εθνικής οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας μεταφέρουν δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Κώστα Μπάρκα.

Η εθνική οδός αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου Ε55, μήκους 3.305 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το Χέλσινγκμπορκ της Σουηδίας, διέρχεται από Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία και καταλήγει στην Καλαμάτα. Εντούτοις, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η βασική διευρωπαϊκή οδική αρτηρία παραπέμπει σε οδικό άξονα περασμένων αιώνων.
«Παρά την ονομασία της ως “Εθνική Οδός”, μόνο σε δρόμο εθνικών προδιαγραφών σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δεν παραπέμπει. Η συγκεκριμένη κατάσταση δυστυχώς έχει ως συνέπεια κάθε χρόνο να καταγράφονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα, πολλά από τα οποία θανατηφόρα. Η περιοχή, την οποία διατρέχει η συγκεκριμένη “Εθνική Οδός” έχει πανθομολογουμένως δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Η τωρινή όμως κατάσταση του δρόμου, που παραπέμπει σε οδικό δίκτυο άλλων εποχών, μετριάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες δύο πολύ σημαντικών υποδομών στρατηγικού χαρακτήρα, αυτής του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και εκείνης του αεροδρομίου του Ακτίου», αναφέρεται στην ερώτηση, στην οποία τονίζεται πως η ανησυχία μεγαλώνει ενόψει της κατακόρυφης αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου το διάστημα του καλοκαιριού.
«Επιβάλλεται άμεσα να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός, από την κυβέρνηση, με τις απαραίτητες μελέτες για να επιτευχθεί σταδιακά η ουσιαστική αναβάθμιση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, με χαρακτηριστικά σύγχρονου και ασφαλή δρόμου», τονίζουν οι βουλευτές στην ερώτηση», ζητώντας από τον υπουργό συγκεκριμένες ενέργειες για την ουσιαστική αναβάθμιση, με χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου και ασφαλούς δρόμου, του οδικού άξονα Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Όλγα Γεροβασίλη, Παναγιώτα Πούλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κυριακή Μάλαμα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώργος Παπαηλιού, Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης, Μιλτιάδης Ζαμπάρας και Νίνα Κασιμάτη.