Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Τραβούν την… ανηφόρα τα ενοίκια

Την... ανηφόρα συνεχίζουν να τραβούν τα ενοίκια και στα Γιάννενα και αν μέχρι πρόσφατα το πρόβλημα αφορούσε κυρίως τους φοιτητές, πλέον ακόμη και οικογένειες δυσκολεύονται να βρουν σπίτι που μπορεί να αντέξει η τσέπη τους.

Από την περσινή χρονιά σημειώνεται ήδη μια αύξηση της τάξης του 10% στα ενοίκια, με ένα διαμέρισμα των 100 τ.μ. να κοντεύει να φτάσει τον βασικό μισθό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Μεσιτών Αστικών Ακινήτων Ιωαννίνων Θοδωρής Μπάσιος, πράγματι η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ τα τελευταία χρόνια για τις οικογένειες που αναζητούν σπίτι, ενώ εκτίμησε πως στην τρέχουσα χρονιά πιθανότατα θα φτάσουμε στην «κορυφή» της αύξησης των μισθωμάτων, κυρίως γιατί οι οικογένειες δε θα μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Αντίστοιχα βέβαια υψηλά είναι και τα μισθώματα των μικρότερων κατοικιών, όπως γκαρσονιέρες και δυάρια, ιδιαίτερα στο κέντρο, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση, λόγω των φοιτητών.
Την ίδια ώρα, βέβαια, τόσο κυβερνητικές όσο και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στοχεύουν στην αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων, κάτι που θα οδηγήσει και στην σταθεροποίηση, αν όχι στη μείωση, των ενοικίων. Όπως σημείωσε ο κ. Μπάσιος, εντός του 2023 κατασκευάστηκαν 83 οικοδομές στα Γιάννενα, με το 60% να αφορά επενδυτικά ακίνητα, δηλ. γκαρσονιέρες και δυάρια. Ταυτόχρονα, αναμένεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» του Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς επίσης το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής, με τον Σύλλογο να έχει ζητήσει και την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, ώστε να βρεθεί δημόσιο οικόπεδο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
Πέρα από όλα τα άλλα, πάντως, η αγορά των Ιωαννίνων δε φαίνεται να «προετοιμάζεται» για τη μείωση του αριθμού των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, λόγω της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με το κόστος ζωής στην πόλη.