Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Με στόχο την αποφυγή του εγκλεισμού

Με Κέντρο Ημέρας για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού επιδιώκει να ενισχύσει τις δομές του ο Σύλλογος Προστασίας Ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος «Εστία», που θέτει ως μεγάλο στόχο την ίδρυση Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ο Σύλλογος «Εστία», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΧΕΝ Ιωαννίνων, αύριο Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Χορεύοντας για τον αυτισμό», ενώ σήμερα διένειμε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες που βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Μελανίδη.
Μέσω και αυτών των δράσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να είναι αρωγός στην προσπάθεια του Συλλόγου, στον οποίο έχει παραχωρήσει δωρεάν χώρο για τη στέγαση του ΚΔΑΠ για άτομα με αυτισμό, στα Καρδαμίτσια, όπως ανέφερε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και εξωτερική συνεργάτης του Συλλόγου Μαργαρίτα Γκογκάκη.
«Με αίσθημα αλληλεγγύης, ας συμβάλουμε όλοι στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό, όπως αρμόζει σε μια συμπεριληπτική κοινωνία», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Εστία» Χρήστος Θέμος εξέφρασε τη στήριξή του στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους, τονίζοντας πως δεν πρέπει να νιώθουν μόνοι και να απευθυνθούν στον Σύλλογο. «Δεν πρέπει να βρίσκονται μόνοι, δεν πρέπει να είναι απομονωμένοι γιατί με αυτό επιδεινώνεται κατάσταση», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο μεγάλος στόχος είναι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. «Είμαστε σε επαφή και με την Περιφέρεια για να διεκδικήσουμε την υλοποίησή τους, αλλιώς τα άτομα με αυτισμό κινδυνεύουν από τον εγκλεισμό και αυτό είναι ό,τι χειρότερο», τόνισε.
Εκ μέρους της ΧΕΝ Ιωαννίνων, η πρόεδρος Πόπη Στεφανίδη τόνισε πως το Σωματείο θέτει στο κέντρο των δράσεων του την γυναίκα και το παιδί σε έναν ασφαλή κόσμο, συνεργάζεται με κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς σε δράσεις για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την ενίσχυση της κοινωνικής συμπερίληψης σε θέματα όπως ο αυτισμός.
«Προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να τιμήσουν την εκδήλωση, που έχει στόχο να γνωρίσουν τον σύλλογο Εστία, το έργο του και να τον στηρίξουν, για να μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον για τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος με το ποιο σημαντικό μια καλύτερη ισότιμη θέση στην κοινωνία για τα άτομα αυτά», σημείωσε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα.
Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει η Νεφέλη Ράντογλου-Μελά (κιθάρα-φωνή) και το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ομιλία από την εξωτερική επιστημονική συνεργάτιδα του Συλλόγου «Εστία», εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Κοινωνικής Πρόνοιας & Συνοχής Μαργαρίτα Γκογκάκη. Την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός Πόπη Στεφανίδη.
Συμμετέχουν ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος», ο Σύλλογος Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικάς, η Αδελφότητα Μ. Περιστερίου «Λάκμος» και ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, οι μουσικοί Χρήστος Ντούλιας (κλαρίνο), Διαμάντης Παπαναστασίου (κρουστά), Χριστόφορος Πατσούρας (βιολί) και Βασίλης Πατσούρας (λαούτο), και οι τραγουδιστές Γεώργιος Πατσούρας και Λάμπρος Παπακώστας.

 

Σχετικά άρθρα

Το περίπτερο – εκθετήριο στη Ζίτσα φωτίστηκε μπλε για τον αυτισμό

Στο χρώμα του αυτισμού το εκθετήριο οίνου στη Ζίτσα

Φως στο σκοτάδι της κοινωνικής απομόνωσης

Γεωργία Χαλάτση