ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έξι στους δέκα δρόμους χωρίς κανένα δέντρο

Το 60% των δρόμων της πόλης δεν έχουν ούτε ένα δέντρο. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της δράσης «Τα δέντρα της πόλης μας», που υλοποίησαν μέλη του Συλλόγου «Κοινά Ιωαννίνων», τα οποία περπάτησαν 86 χλμ. για να εντοπίσουν μόλις 2.951 δέντρα.

Αντικείμενο της δράσης ήταν η καταγραφή των δέντρων επί των πεζοδρομίων, για να ακολουθήσει μια χαρτογράφηση των περιοχών, με τους δρόμους να χρωματίζονται με πράσινο, γκρι ή μαύρο χρώμα ανάλογα με την ύπαρξη ή μη δέντρων.

Στο πλαίσιο της δράσης, μέλη του συλλόγου περπάτησαν 312 δρόμους/οδούς, διανύοντας συνολικά 86.450 μέτρα και από την καταγραφή προέκυψαν τα ακόλουθα ευρήματα:

  • 60,6% των δρόμων δεν έχει κανένα δέντρο (189 δρόμοι συνολικού μήκους 37,9 χλμ.).
  • 12,8% των δρόμων έχει από 1 έως 5 δέντρα (40 δρόμοι συνολικού μήκους 10,5 χλμ. με συνολικά 126 δέντρα).
  • 26,6% των δρόμων έχει περισσότερα από 5 δέντρα (83 δρόμοι συνολικού μήκους 37,8 χλμ. με συνολικά 2.825 δέντρα).

Συνολικά, καταγράφηκαν 2.951 δέντρα στους 312 δρόμους που ερευνήθηκαν. Αυτό μεταφράζεται σε κατά μέσο όρο 1 δέντρο ανά 29,24 μέτρα.

Στον χάρτη (εδώ το link https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1qAbk6Nvl2PcqAlXKNBOoIL34Cvxo0ng&usp=sharing) μπορεί να δει ο κάθε ενδιαφερόμενος με μαύρο χρώμα τους δρόμους χωρίς κανένα δέντρο, με γκρι χρώμα τους δρόμους που έχουν από 1 έως 5 δέντρα και με πράσινο τους δρόμους που έχουν περισσότερα από 5 δέντρα.

Στόχος της δράσης είναι, μέσα από την καταγραφή της ύπαρξης και της πυκνότητας των δέντρων στους δρόμους της πόλης, να κινητοποιηθεί ο Δήμος Ιωαννιτών, ώστε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταγραφής, φύτευσης, προστασίας, φροντίδας και παρακολούθησης του αστικού πρασίνου. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρήματα από την έρευνα μας και μια σειρά προτάσεων/πρακτικών άλλων πόλεων θα παραδοθούν στον Δήμο Ιωαννιτών, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες να ζούμε σ’ ένα πιο υγιεινό και όμορφο περιβάλλον.

Ο Σύλλογος «Κοινά Ιωαννίνων» καταλήγει, δηλώνοντας την πρόθεση του να συνεργαστεί με τον Δήμο και άλλους φορείς για την υλοποίηση δράσεων, που θα οδηγήσουν στην αύξηση της πυκνότητας του αστικού πρασίνου.

Άραγε, πόσα παραπάνω δέντρα θα εντοπιστούν μετά από έναν χρόνο, αν ο σύλλογος επιχειρήσει μια νέα καταγραφή;

Σχετικά άρθρα

«Κοινά Ιωαννίνων»: Δέκα προτάσεις για πιο πολύ πράσινο στην πόλη

Υπό αμφισβήτηση οι «συμμετοχικές διαδικασίες» για τις αναπλάσεις γειτονιών

Τα «Κοινά Ιωαννίνων» στη μάχη για τον δημόσιο χώρο