ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σταθερό σημείο αιμοδοσίας: Έγινε πράξη ένα αίτημα ετών

Πραγματικότητα αποτελεί από σήμερα το σταθερό σημείο αιμοδοσίας στο κέντρο των Ιωαννίνων, το οποίο αποτελούσε για χρόνια ζητούμενο για τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων, αλλά και για τους φορείς και συλλόγους, που προάγουν την εθελοντική αιμοδοσία.

Τα σταθερό σημείο αιμοδοσίας βρίσκεται σε ισόγειο χώρο, που παραχώρησε ο Δήμος Ιωαννιτών στην οδό Αβέρωφ 6, και θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με ευθύνη των υπηρεσιών αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και με την υποστήριξη εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της ανοιχτής εθελοντικής ομάδας των Paguristas και του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.
Ο χώρος είναι ιδανικός για τη διενέργεια αιμοδοσιών, κάτι που διαπίστωσαν γιατροί και νοσηλευτές κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να εμπεδωθεί η λειτουργία του στη συνείδηση των πολιτών, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει και η εξωτερική του διαμόρφωση το επόμενο διάστημα.
«Το αίτημα για σταθερό χώρο εθελοντικής αιμοδοσίας στην καρδιά της πόλης ήταν ένα διαχρονικό αίτημα δεκαετιών και υπήρξε πρωταρχικό μας μέλημα να το υλοποιήσουμε, ως νέα δημοτική αρχή, όπως και πράξαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Είναι ένα ακόμη δείγμα της κοινωνικής πολιτικής, που θα ακολουθήσουμε ως Δήμος, ένα ακόμη δείγμα ότι θα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να υποστηρίξουμε τα νοσοκομεία μας τους συλλόγους μας, τους συνανθρώπους μας, τους ασθενείς και τα άτομα που έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Σοφία Μαρκούλα, προσθέτοντας ότι η ανεύρεση χώρου ήταν μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, γιατί αυτός ο χώρος χρησιμοποιούνταν, και χρειάστηκε να «ξεβολευτούν» οι εργαζόμενοι, ώστε να αλλάξει μορφή και να μετατραπεί σε σταθερό σημείο αιμοδοσίας. Η κ. Μαρκούλα πρόσθεσε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να εντάξουν στη ζωή τους την εθελοντική προσφορά αίματος. «Θεωρώ πως η παρουσία του σημείου αιμοδοσίας του Δήμου στο κέντρο της πόλης θα συμβάλει τα μέγιστα προς την ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας μας και προς την αύξηση συλλογής μονάδων αίματος», πρόσθεσε, δεσμευόμενη ο Δήμος και η αντιδημαρχία της οποίας έχει την ευθύνη, να είναι αρωγός και μόνιμος υποστηρικτής σε κάθε πράξη και δράση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Για μια ημέρα χαράς έκανε λόγο η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού, εκπροσωπώντας και το Τμήμα Αιμοδοσίας του «Χατζηκώστα», σημειώνοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει και στη διάδοση της αιμοδοσίας, αλλά και στη διευκόλυνση των υπηρεσιών αιμοδοσίας. «Όραμα μας είναι, αν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ο χώρος αυτός να λειτουργεί και περισσότερες μέρες. Ό,τι ήταν να γίνει από την πλευρά του Δήμου, από την πλευρά των συλλόγων, από την πλευρά των δύο νοσοκομείων, έχει γίνει. Τώρα μένει όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν αυτόν τον θεσμό. Δεν υπάρχει δικαιολογία και μένει να δούμε τα αποτελέσματα. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό το εγχείρημα θα πετύχει», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν και δηλώνοντας την ευχάριστη έκπληξή της για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η σημερινή δημοτική αρχή.
Στη δύναμη της συνεργασίας στάθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κώστας Ντακαλέτσης, αναφερόμενος στην απαρχή της όλης προσπάθειας πριν από τρία χρόνια. «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να καταφέρουμε η αιμοδοσία στα Γιάννενα να γίνει αυτάρκης. Τώρα ξεκινάμε, με εφαλτήριο το σταθερό σημείο αιμοδοσίας, και τώρα πρέπει να κάνουμε την πολλή δουλειά. Και με βάση το σταθερό σημείο μπορούμε να καλέσουμε σχολεία να δουν την αιμοδοσία, να κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις με παράλληλες δράσεις», υπογράμμισε, σημειώνοντας και αυτός την ταχύτητα ανταπόκρισης της σημερινής δημοτικής αρχής.
Τη χαρά του για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος εξέφρασε εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας των Paguristas ο Αποστόλης Τζελέτας, βάζοντας δύο ακόμη παραμέτρους. Όπως είπε, η ύπαρξη ενός σταθερού σημείου στο κέντρο της πόλης μπορεί να λειτουργεί και υπενθυμιστικά για τους πολίτες, ενώ μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από συλλόγους, επαγγελματικές ομάδες και άλλους για να οργανώνουν τις δικές τους αιμοδοσίες.
«Ένα όνειρο ετών, ένα αίτημα δεκαετίας και πλέον, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είναι ένας χώρος λειτουργικός, ένας χώρος άνετος, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε το μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΟΣΕΑ) Χρήστος Ιωαννίδης, κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή μέρα για όλους τους εθελοντές αιμοδότες.
Εκ μέρους Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, ο Λεωνίδας Ρουμπάτης έκανε, επίσης, λόγο για μια ημέρα χαράς και συγκίνησης, τονίζοντας πως στόχος είναι η επάρκεια αίματος, ενώ τη χαρά του εξέφρασε και ο Γιώργος Μαυρομάτης από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. «Η ευρύτερη προαγωγή της υγείας αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση και πρόληψη των εξαρτήσεων. Μπορούμε στον χώρο να οργανώσουμε και άλλες δράσεις ενημέρωσης για την υγεία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τον εθελοντισμό», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Μετά τη μελισσοκομία… τα αρωματικά φυτά

Άφησαν πίσω την εξάρτηση

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!