ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευθεί η διευθύντρια του Τμήματος Νεφρολογίας, Αιμοκάθαρσης, και Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου του Ρέτζιο Καλάβρια της Ιταλίας, καθηγήτρια Francesca Mallamaci.

Η Francesca Mallamaci γεννήθηκε στην πόλη Ρέτζιο της Καλαβρίας στην Ιταλία. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μεσσίνας στη Σικελία, απ’ όπου αποφοίτησε το 1978 με την ακαδημαϊκή διάκριση “cum laude”. Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Νεφρολογίας το 1983 από το Τμήμα Νεφρολογίας, Αιμοκάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου του Ρέτζιο Καλάβρια. Μετεκπαιδεύτηκε στη Νεφρολογία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία (1981-1982), στην αρτηριακή υπέρταση, τη βιοστατική, την κλινική επιδημιολογία και τη μοριακή γενετική στο Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Κατέχει τον ευρωπαϊκό τίτλο εξιδίκευσης στην αρτηριακή υπέρταση από το 2001.
Είναι διευθύντρια στο Τμήμα Νεφρολογίας, Αιμοκάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου του Ρέτζιο Καλάβρια από το 2014 έως σήμερα, και διακεκριμένη συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας (FERA). Είναι πρόεδρος, επί σειρά ετών, της ομάδας εργασίας “EURECA-m” της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας. Διετέλεσε επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας, που διεξήχθη στο Μιλάνο της Ιταλίας το 2023.
Έχει αξιοσημείωτη συγγραφική δραστηριότητα. Έως τον Ιανουάριο του 2024 έχει δημοσιεύσει 441 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές (citation index 28.051, δείκτη Hirsh 84). H Via-Academy, με βάση το Hirsh-index, την τοποθετεί μεταξύ των κορυφαίων ιταλών επιστημόνων.
Έχει διατελέσει επίτιμη καθηγήτρια στη Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων του Παλέρμο και της Μεσσίνας έως το 2010 και του Πανεπιστημίου της Κατάνιας (2014-2015) στο γνωστικό αντικείμενο της Νεφρολογίας. Το 2014 της απονεμήθηκε στην Ιταλία ο εθνικός, ακαδημαϊκός τίτλος της τακτικής καθηγήτριας Ιατρικής στο γνωστικό αντικείμενο της Νεφρολογίας. Έχει διακριθεί διεθνώς με την απονομή σημαντικών βραβείων. Το 2016 συμπεριλήφθηκε στις «100 Εξαιρετικές γυναίκες ενάντια στα στερεότυπα» στην Ιταλία.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η τελετή θα ξεκινήσει με προσφώνηση από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα. Μπατιστάτου και θα ακολουθήσουν ο έπαινος της τιμωμένης από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής Ευαγγελία Χ. Ντουνούση, η ανάγνωση των κειμένων του φηφίσματος του Τμήματος, της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Σπυρίδωνα Θ. Κονιτσιώτη, η περιένδυση της τιμωμένης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την αναπληρώτρια κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Ναυσικά Ζιάβρα και η επίδοση των τίτλων από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με την ολοκλήρωση του τελετουργικού, η Francesca Mallamaci θα μιλήσει με θέμα «Chronic kidney disease: an unrecognized epidemic and a public health emergency». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Γεωργία Αναστάση και τον μουσικολόγο Ελευθέριο Καραγιάννη.
Η τελετή θα μεταδίδεται απευθείας στον σύνδεσμο https://diavlos.grnet.gr/uoi.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών