ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ομάδα διαχείρισης δοτών στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

Την επέκταση του τοπικού συντονιστή μεταμοσχεύσεων και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, πέραν των επτά, που εφαρμόζεται για διάστημα ενός και πλέον έτους, έχει αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας, αξιολογώντας ως ουσιαστική τη συμβολή τους στην αύξηση των δωρεών οργάνων και των μεταμοσχεύσεων γενικότερα.

Εξίσου θετική είναι η αξιολόγηση του έργου της τοπικής συντονίστριας μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Κωνσταντίνας Δήμου, η οποία έχει κληθεί και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» σε κάποιες περιπτώσεις, με τα Γιάννενα να είναι μια από τις επτά περιοχές πανελλαδικά, που έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των δωρεών. Ενδεικτικό είναι ότι το ΠΓΝΙ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επτά πρώτα νοσοκομεία πανελλαδικά, που διακρίνονται για την συμβολή των ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων με βάση τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η τοπική συντονίστρια δεν μπορεί να βρίσκεται σε δύο νοσοκομεία ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε η ανάγκη σύστασης μιας ομάδας διαχείρισης δοτών στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», μέχρι να έρθει και η δική του σειρά να αποκτήσει συντονιστή μεταμοσχεύσεων. Η ομάδα διαχείρισης δοτών θα αποτελείται από δυο γιατρούς της ΜΕΘ , έναν καρδιολόγο, έναν νευρολόγο και έναν νοσηλευτή, οι οποίοι, σε στενή συνεργασία με την τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, θα εντοπίζουν τους εν δυνάμει δότες και θα γίνεται η επαφή με το οικογενειακό περιβάλλον.
Η σύσταση της ομάδας έγινε παρουσία της επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ Γιούλης Μενουδάκου και της τοπικής συντονίστριας του ΕΟΜ στα Γιάννενα Κωνσταντίνας Δήμου με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Σπύρο Δερδεμέζη να εκφράζει την ικανοποίηση του, σημειώνοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη διοίκηση και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στον τομέα αυτό. Τα προηγούμενα δυο χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο «Χατζηκώστα» τέσσερις δωρεές οργάνων από εννέα διαπιστωμένους εγκεφαλικούς θανάτους, ενώ ήδη φέτος έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων σε τοπικό επίπεδο.
Στη σημαντική συνεισφορά των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρθηκε η κα Μενουδάκου, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται αφενός στο υγειονομικό προσωπικό των ΜΕΘ αλλά και στην ευαισθητοποίηση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία. Ευαισθητοποίηση την οποία απέδωσε και στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο αείμνηστος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, εκτιμώντας πως θα υπάρχει ανάλογη συνέχεια με τη νέα δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο ΕΟΜ με το Ίδρυμα Ωνάση και το Υπουργείο Υγείας. Επίσης, η επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ έκανε λόγο για μια ανοδική πορεία στις μεταμοσχεύσεις, καθώς καταγράφεται διπλασιασμός των δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση μέσα στην τελευταία τετραετία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 αξιοποιήθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 40 δότες σε όλη τη χώρα, αριθμός που το 2023 ανήλθε σε 87 δότες.
Κάθε άλλο παρά εύκολη χαρακτήρισε τη δουλειά της η τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων για τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Δήμου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι, με τη σωστή προσέγγιση και ενημέρωση των συγγενών ενός δυνητικού δότη, η απόφαση της δωρεάς και εξασφαλίζεται αλλά διαπιστώνεται και μια προσμονή, καθώς οι συγγενείς κατανοούν ότι με αυτή τους την απόφαση δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίζουν ζωή σε άλλους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, όταν τα δικά τους πρόσωπα την έχουν χάσει.