ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στοίχημα για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια η ανταπόκριση της διοίκησης

Σε αγώνα ταχύτητας θα πρέπει να επιδοθούν τεχνικός κόσμος, τοπική διοίκηση και κεντρικό κράτος για την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, που προκύπτουν από το γεγονός ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Δήμο Ιωαννιτών τοποθετείται χρονικά εντός του Απριλίου, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Σταύρου Καλογιάννη «Σχέδια πόλεων και δημόσιος χώρος στις απαρχές του ελληνικού κράτους».
Ο κ, Μπακογιάννης δεν έκρυψε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο οποίος δε συνίσταται στην ικανότητα των τεχνικών γραφείων να φέρουν σε πέρας το έργο, αλλά στους χρόνους που θα απαιτηθούν από τη διοίκηση για τα στάδια της διαβούλευσης και την έκφραση γνώμης. «Το κρίσιμο δεν είναι τα τεχνικά γραφεία. Το κρίσιμο είναι να ανταποκριθεί η διοίκηση. Να ανταποκριθεί στους χρόνους για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως με την υπογραφή της σύμβασης θα έρθει ξανά στα Γιάννενα για να γίνει η έναρξη του έργου.
«Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ξεκινά κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε έναν σημαντικό βαθμό ανάπτυξης, αλλά είναι προ των πυλών οι μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα έρθει να καθορίσει το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία μέσα και από την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, των φορέων, των Επιμελητηρίων, της δημοτικής αρχής να καταγραφούν τα ζητήματα, τα προβλήματα, οι δυσκολίες και να δοθούν λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο, που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης, βάζοντας τις βασικές αρχές για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τους κοινόχρηστους χώρους, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η δόμηση, την προστασία των ρεμάτων και της παραλίμνιας περιοχής, τις επεκτάσεις οικισμών κ.ά.
Ο κ. Μπακογιάννης περιέγραψε και τα βήματα, που θα γίνουν. «Η πρώτη διαβούλευση είναι η καταγραφή των προβλημάτων. Θα ζητήσουμε από τους φορείς να καταθέσουν προτάσεις, απόψεις, σκέψεις, προβλήματα κ.λπ. Θα ακολουθήσει ένα στάδιο καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και θα έρθει μία πρώτη πρόταση, το κατ’ αρχήν σχέδιο χρήσεων γης και των κανόνων που διέπουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Πάνω σε αυτό θα γίνει η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και μαζί με το πολεοδομικό σχέδιο θα τεθούν σε διαβούλευση για να ολοκληρωθεί η πρόταση που θα φτάσει στο υπουργείο και στη συνέχεια θα πάει ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε.
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος έστειλε, τέλος, και ένα μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες γης, καλώντας τους να μην αντιμετωπίσουν το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο με γνώμονα μόνο το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά και το συμφέρον της πόλης. «Το ζήτημα των χρήσεων γης ακουμπά κάθε οικογένεια. Το κρίσιμο είναι να μην κρυφτούμε πίσω από την προσωπική μας περιουσία και βάλουμε αγκυλώσεις στον σχεδιασμό. Πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω στα ιδιωτικά μας θέλω για το κοινό καλό. Να το δούμε μέσα από την προοπτική για την πόλη», κατέληξε.