ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι καταλήψεις δε σταματούν, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν

Συνέχιση του αγώνα τους ενάντια στη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων και μετά την αναπόδραστη, όπως φαίνεται, ψήφιση του νομοσχεδίου, που θα δώσει αυτή τη δυνατότητα, προαναγγέλλουν οι φοιτητές, που για μια ακόμη φορά βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους στα Γιάννενα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται αύριο Παρασκευή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, με μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, όπου έχουν προγραμματίσει να δώσουν το παρών φοιτητές από όλη την Ελλάδα.
«Οι φοιτητές είμαστε με μαζικότητα πάνω από δύο μήνες στους δρόμους και έχουμε δώσει απάντηση για το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Το έχουμε απορρίψει και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που θα βουλιάξει πραγματικά, γιατί οι φοιτητές και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα το έχουν απορρίψει. Γιατί καταστρέφει τις ζωές μας», τόνισε η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού Μαρία Βαλαρούτσου σε δηλώσεις της μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας, λίγο πριν ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία προς την περιοχή της Σκάλας, χωρίς, ωστόσο, να φτάσει στον τελικό προορισμό της, καθώς η βροχή και το χαλάζι ανάγκασαν τους φοιτητές να αποχωρήσουν για να προφυλαχθούν.
«Βρισκόμαστε εδώ, διατηρώντας τον αγώνα μας ζωντανό, διατηρώντας τις καταλήψεις ζωντανές, και βγαίνοντας στο δρόμο μία ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για να δείξουμε αυτό που έχουμε κάνει πολύ ξεκάθαρο στην κοινωνία εδώ και δύο μήνες, ότι δηλαδή η καταδίκη απέναντι στο νομοσχέδιο, η καταδίκη απέναντι στην πραξικοπηματική και αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 είναι καθολική. Από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω από πάνω από το 70% της νεολαίας λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση, στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, στη διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Κώστας Λάχανης Ζαγκλαβάρας και πρόσθεσε: «Ακόμα και να ψηφιστεί, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Ήδη έχει συζητηθεί στα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων. Οι καταλήψεις δε σταματούν, οι διαδηλώσεις δε σταματούν. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε».
Η σημερινή πορεία αποτέλεσε την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στα Γιάννενα, με τις περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου να τελούν υπό κατάληψη. Μετά το τέλος της πορείας και αφού το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, έγινε και η προγραμματισμένη ανάρτηση ενός γιγαντοπανό στα τείχη του Κάστρου.

Υπό κατάληψη το Δημαρχείο

Σε κατάληψη του Δημαρχείου των Ιωαννίνων προχώρησαν στις 12 περίπου το μεσημέρι φοιτητές, που αυτοπροσδιορίζονται ως «Πρωτοβουλία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Το προσωπικό του Δήμου αποχώρησε χωρίς να υπάρξουν εντάσεις και έγινε ανάρτηση πανό από το μπαλκόνι του Δημαρχείου και στην είσοδό του, ενώ εκπέμπει και μεγαφωνική.
Ο χρόνος της κατάληψης δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί και αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.