ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με ένα μπαλόνι έσπασαν τη σιωπή

Με έναν συμβολικό τρόπο έστειλαν το μήνυμα «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία» μαθητές σχολείων των Ιωαννίνων, που βρέθηκαν το πρωί στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου.

Με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού, όπως έχει οριστεί η 6η Μαρτίου, το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργάνωσε μια πανελλήνια δράση σε συνεργασία με 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (150 Νηπιαγωγεία, 185 Δημοτικά Σχολεία, 112 Γυμνάσια και 73 Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων.
Περισσότεροι από 25.000 μαθητές και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί έφτασαν από τα σχολεία τους σε κεντρικά σημεία των πόλεων, φορώντας μάσκες που απεικόνιζαν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, αναπαριστώντας παράλληλα μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11 το πρωί οι μαθητές έσπασαν ταυτόχρονα από ένα μπαλόνι, ενέργεια που συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και το ταυτόχρονο σπάσιμο ότι ενώνουμε τις φωνές.
«Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας αναφοράς/καταγγελίας περιστατικών βίας και όχι η αποσιώπησή τους», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Θάνος, που είχε την πρωτοβουλία της πανελλαδικής δράσης, που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση πρωτίστως των μαθητών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών στην καταγγελία φαινομένων βίας όχι μόνο στον χώρο του σχολείου αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, ο αθλητισμός, η εργασία κ.λπ.
Για μια εμβληματική δράση, που φέρνει κοντά το Πανεπιστήμιο με την πόλη, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τζένη Παγγέ, ενώ την ανάγκη το μήνυμα να περάσει σε όλη την κοινωνία έστειλε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στέφανος Σίντος, δεσμευόμενος ότι και ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες με εκδηλώσεις και δράσεις για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.