ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάγκη οι μετρήσεις, διχογνωμία για το ποιος θα τις κάνει

Σε διαφορετικό μήκος κύματος εξέπεμψαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτουλής και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τις απαντήσεις τους στην ερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» ως προς τις μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η ύπαρξη του λιμένα στην περιοχή.

Ο κ. Πιτούλης, στην απάντησή του, αφού κατηγόρησε τις προηγούμενες διοικήσεις του ΟΛΗΓ ότι λειτουργούσαν ως «Αλή Πασάς», καθώς δεν υπήρχε καμία συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια, παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους ρύπους, καθώς δε γίνονται μετρήσεις από την Περιφέρεια. Όπως εξήγησε, το Υπουργείο έδωσε στην Περιφέρεια ένα μηχάνημα, που όμως δεν έχει καμία πιστότητα να μετρά ατμοσφαιρικούς ρύπους. Μάλιστα, το μηχάνημα αυτό δεν εγκαταστάθηκε ποτέ, με τον κ. Πιτούλη να επικαλείται την άρνηση σε όσα κτίρια κι αν απευθύνθηκαν, πιστεύοντας ότι αυτό θα δημιουργεί ρύπανση. Καταληκτικά, πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας δήλωσε πως έχουν πάρει εντολή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να κάνουν έρευνα αγοράς για να γίνει η προμήθεια σύγχρονου μηχανήματος μέτρησης ρύπων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε τώρα σε ελέγχους», ανέφερε, ενώ αμφισβήτησε το κατά πόσο υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα φορτηγά, καθώς είναι ελάχιστα αυτά που κινούνται στον αστικό ιστό της Ηγουμενίτσας.
Την άποψη ότι ο ιδιώτης, δηλαδή ο σημερινός διαχειριστής του λιμένα Ηγουμενίτσας, πρέπει να κάνει μετρήσεις, διαβιβάζοντας τα στοιχεία στην Περιφέρεια, εξέφρασε ο περιφερειάρχης, επικαλούμενος ότι μετρήσεις γίνονται ανά 200.000 κατοίκους, υποχρέωση που για την Περιφέρεια Ηπείρου καλύπτεται με τη μέτρηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στα Γιάννενα. «Δεν είμαστε εμείς για να κάνουμε μετρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, με τον κ. Πιτούλη να επιμένει, ωστόσο, λέγοντας πως πρέπει να γίνονται μετρήσεις εντός πόλης και τα σύγχρονα μηχανήματα θα τοποθετηθούν και σε ιδιωτικά κτίρια αν χρειαστεί.
Σε ενδιάμεση παρέμβασή της, η περιφερειακή σύμβουλος Παναγιώτα Αγγέλη, που εισηγήθηκε το θέμα για την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», διευκρίνισε ότι η ερώτηση δεν είχε τον χαρακτήρα κατηγορώ, αλλά ήταν στη βάση ότι υπάρχει μια ρυπογόνος εστία και δεν έχουμε μια real time μέτρηση. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα», σημείωσε.

Πλήρως μελετημένη η νέα γεφύρωση στην Άρτα

Από το Υπουργείο Υποδομών θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Ηπείρου τη διάθεση των κονδυλίων για τη νέα γεφύρωση του ποταμού Αράχθου στην Άρτα, η οποία θα συνδυαστεί και με δύο νέους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.
Αυτό απάντησε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε ερώτηση, που τέθηκε από την παράταξη «Ήπειρος Όλον – Τόπος να Ζεις» σχετικά με την ασφάλεια της σημερινής γέφυρας και το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης γεφύρωσης.
Ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό ότι το κόστος είναι στα 8,5 – 9 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται οι κόμβοι, με το σημαντικό στοιχείο να είναι πως υπάρχουν πλήρεις μελέτες. Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί ως προς το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως υπάρχουν κάθε φορά και εξωγενείς παράγοντες. «Θα ήταν εύκολο να το βάλουμε σε πρόγραμμα της Περιφέρειας. Αλλά θα πρέπει και το Υπουργείο Υποδομών να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», σημείωσε, λέγοντας πως η γεφύρωση είναι ένα θέμα για το οποίο συζήτησε με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ταχιάο.
Με την ευκαιρία της συζήτησης, ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε εντελώς αυθαίρετη την τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης διέλευσης φορτηγών στην παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας, υποστηρίζοντας πως είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Περιφέρειας.