ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Έξυπνοι» σηματοδότες που ξαφνικά… χάζεψαν (βίντεο)

Αδιάβατη είναι τις τελευταίες ημέρες η οδός Χαριλάου Τρικούπη, με τις ουρές οχημάτων να αποτελούν κανόνα, ακόμη και σε ώρες με χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ τις ώρες αιχμής το μποτιλιάρισμα φτάνει σχεδόν μέχρι την πλατεία Πάργης.

Αιτία οι φωτεινοί σηματοδότες στη συμβολή με την οδό 28ης Οκτωβρίου, η ρύθμιση των οποίων άλλαξε τις τελευταίες ημέρες και ο χρόνος διέλευσης των οχημάτων έχει μειωθεί στα οκτώ δευτερόλεπτα. Χρόνος που αρκεί μόλις και μετά βίας για τη διέλευση τριών ΙΧ αυτοκινήτων (συνήθως περνά και ένα τέταρτο με κόκκινο).
Η αλλαγή της ρύθμισης φαίνεται να σχετίζεται με τα έργα ανάπλασης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενδεχομένως και με την ασφαλτόστρωση, που προηγήθηκε. Οι φωτεινοί σηματοδότες στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και 28ης Οκτωβρίου είναι «έξυπνοι», δηλαδή δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης με βάση τα κυκλοφοριακά δεδομένα που επικρατούν. Αν και δεν είναι ακριβές ποιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενδεχομένως να έχει αποξηλωθεί κάποιος αισθητήρας, με συνέπεια να μη φτάνουν δεδομένα και να φαίνεται μόνιμα ότι ο δρόμος είναι άδειος. Και έτσι το «πράσινο» ανάβει για ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι πως από τη μείωση του χρόνου διέλευσης των οχημάτων από την οδό Χαριλάου Τρικούπη δεν ευνοούνται ούτε όσοι κινούνται στην οδό 28ης Οκτωβρίου, αφού εκεί ο σηματοδότης φαίνεται να λειτουργεί αυτόνομα. Έτσι, για αρκετή ώρα στη συμβολή των δύο οδών δεν κινείται κανένα αυτοκίνητο προς καμία κατεύθυνση.

Είναι άγνωστο αν ο Δήμος Ιωαννιτών είναι σε γνώση του προβλήματος και έχει κινηθεί για την επίλυσή του, αν και είναι δύσκολο να μην έχει φτάσει στο αυτί κανενός, με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν κομβικό για τη λειτουργία της πόλης οδικό άξονα, τον οποίο χρησιμοποιούν δεκάδες εκατοντάδες πολίτες στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Ακόμη κι αν δεν είναι σε γνώση τους, πάντως, οφείλουν μετά το σημερινό δημοσίευμα να κινηθούν άμεσα, όπως οφείλουν και η Δημοτική Αστυνομία και το Τμήμα Τροχαίας να διευκολύνουν την κατάσταση με τη ρύθμιση της κυκλοφορίαςγια όσο χρόνο απαιτήσει η αποκατάσταση.