Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Και τρίτος Ηπειρώτης στην κυβέρνηση

Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να δώσει ρόλους σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε πρόσωπα, που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.

Ο κ. Μπάρκας αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα είναι ο τρίτος ηπειρώτης βουλευτής στην κυβέρνηση, καθώς διατηρούν τις θέσεις του η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Ο βουλευτής Πρέβεζας είναι μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διατελέσει δημοσιογράφος στην Αυγή και θεωρείται ότι ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ομάδας Τσίπρα – Τζανακόπουλου, αναλαμβάνοντας συχνά να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και προπαγανδίζοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης μέσω της αποστολής δελτίων τύπου στα ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε ριζικό ανασχηματισμό προκειμένου να μη δώσει την εντύπωση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε, ωστόσο είναι σαφής η προσπάθεια ευρείας διείσδυσης στην Κεντροαριστερά, επιλέγοντας να δώσει κυβερνητικούς ρόλους στον Θάνο Μωραΐτη και τον Άγγελο Τόλκα, δύο πρώην στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Θ. Μωραΐτης ορίστηκε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Αγγ. Τόλκας υφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής.
Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, θέση που κατείχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική, η Σία Αναγνωστοπούλου. Τέλος, υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίστηκε η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία έχει διατελέσει διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο.