ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιστροφή στα μπλόκα μετά την Αθήνα

Συνέχιση του αγώνα τους, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της νέα ΚΑΠ, αποφασίζουν οι αγρότες και οι κτηνοπτηνοτρόφοι, που επέστρεψαν στα μπλόκα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα την Τρίτη.

Η κάθοδος 8.000 αγροτοκτηνοτρόφων στο κέντρο της πρωτεύουσας, με μεγάλο αριθμό τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, δε λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης των κινητοποιήσεων, με τους γεωργοκτηνοπτηνοτρόφους να δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν με νέες δράσεις και κινητοποιήσεις για να πιέσουν προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα τους δείχνουν και οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις των Ιωαννίνων και μάλιστα αυτό έγινε εντονότερο μετά την προσπάθεια της Αστυνομίας το απόγευμα της Τετάρτης να «σπάσει» το μπλόκο στον κόμβο Καλπακίου. Επικαλούμενες εισαγγελική εντολή, οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν τρακτέρ να κινηθούν προς το σημείο, επιβάλλοντας κατά πληροφορίες και ένα πρόστιμο για κίνηση τρακτέρ σε εθνική οδό, ενώ υπήρξαν προειδοποιήσεις για κατασχέσεις τρακτέρ.
Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα οδηγήθηκαν εκτός οδοστρώματος, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν κλειστό για κάποια ώρα τον δρόμο, που οδηγεί στα ελληνολαβανικά σύνορα στην Κακαβιά, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία. Κάτι που έχουν σκοπό να επαναλάβουν και σήμερα, στις 7 το απόγευμα, με την απειλή αστυνομικής επέμβασης να οδηγεί την Επιτροπή Αγώνα των γεωργοκτηνοπτηνοτροφικών οργανώσεων Νομού Ιωαννίνων σε ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης «στον δίκαιο αγώνα, τον οποίο δίνει το σύνολο των Ελλήνων αγροτών- κτηνοτρόφων, ο οποίος είναι αγώνας για την επιβίωσή τους, τη συνέχιση της δραστηριότητας τους και όχι την εκδίωξη τους από τον τόπο εργασίας τους».
Τη στάση της Αστυνομίας κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ. «Έπεσε πολύ βαρύ στην κυβέρνηση το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, στο κέντρο της χώρας. Με τη συγκλονιστική συμμετοχή των αγροτών και την αλληλεγγύη του λαού έπεσε στο κενό η συκοφάντηση του αγροτικού κινήματος, που εξαπέλυσε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κοινωνικός αυτοματισμός που όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η τωρινή, χρησιμοποιούν για να διασπάσουν το λαό, γι’ αυτό και παίρνει τα μέτρα της με την καταστολή. Δε θα της περάσει.
Είμαστε στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά τους για να μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους και στα ζώα τους, για να μπορεί ο λαός να έχει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα», αναφέρει.