ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα Γιάννενα γιορτάζουν με υψηλές παρουσίες

Με την παρέλαση μαθητών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον οθωμανικό ζυγό.

Η παρέλαση, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, λόγω και της παρουσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια στην παρέλαση θα συμμετάσχει με δύο πεζοπόρα τμήματαη Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένα από την 5η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων Ιωαννίνων (Μονάδα Δασοκομαντος) και ένα από την 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων. Μάλιστα, στα Γιάννενα βρίσκεται με αφορμή τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.
Στις 7 το πρωί θα υπάρχει εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της Μπάντας της VIII Μεραρχίας, στις 10.30 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10 θα γίνει η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Της παρέλασης θα προηγηθεί δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 111α Ελευθέρια συνεχίστηκαν χθες με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-1913 στο Χάνι Εμίν Αγά, στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» στον λόφο Αυγού του Δήμου Δωδώνης και στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών στη θέση Εικονίσματα στην Μανωλιάσσα.
Επίσης, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή στη μνήμη των έξι παλληκαριών, που έπεσαν στον λόφο Δουρούτη την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. Στην εκδήλωση μίλησε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου με θέμα «Άλλος ύπνος δεν εγίνη, πάρεξ θάνατου πικρός: Η θυσία των παλληκαριών στη Δουρούτη».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ι. Τσίμαρης και της Νέας Αριστεράς Μ. Τζούφη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, μαθητές και πολίτες.
Το απόγευμα έγιναν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων τα εγκαίνια της έκθεσης «Μια συνηθισμένη μέρα…», με μια συλλογή ζωγραφικών έργων των Παύλου Σπουρέλα και Ευγενίας Σάλλα.
Ακολούθησε η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Χαιρετισμό απεύθυνε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, η οποία έκανε λόγο για μια ξεχωριστή ημέρα ιστορικής μνήμης και έκλεισε με ένα μήνυμα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και παντού στον κόσμο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου με θέμα «Απελευθέρωση των Ιωαννίνων: ένα μεγάλο επίτευγμα του ελληνισμού» και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κουιντέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.
Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, τέλος, θα γίνουν στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Ησιόνη η Πρόνοια. Η προνοιακή πολιτική του ελληνικού κράτους στην Ήπειρο κατά τον 20ο αιώνα», που θα είναι επισκέψιμη έως τις 17 Μαρτίου.